Detalj fra Carta Marina
Moskstraumen på Olaus Magnus' Carta Marina fra 1539.
Saltstraumen
Virvler i Saltstraumen.
Saltstraumen
Av /iStock.
Malstrøm
Illustrasjon til Edgar Allan Poes fantasifulle fortelling "I malstrømmen". Poe var inspirert både av den virkelige Moskstraumen og av gamle sagn og fortellinger.
Av .

En malstrøm er en stor strømvirvel, der tidevannet «maler» sjøen rundt.

Faktaboks

Etymologi
fra nederlandsk maalstroom; første ledd til verbet malen, maalen ‘dreie, virvle’; annet ledd stroom ‘strøm’
Også kjent som

engelsk maelstrom

Mest kjent i Norge er malstrømmen mellom Moskenesøy og Høgholmene i Lofoten, Moskstraumen. Store vannmasser skal gjennom sundet hver sjette time, enten ut fra eller inn i Vestfjorden. Tidevannet bygger opp en nivåforskjell på opptil 40 centimeter i forhold til havet på utsiden av Lofoten. Strømhastigheten i sundet kan bli større enn fem meter per sekund, og hastigheten i virvelen kan komme opp mot nær ni meter per sekund, som er sterkt nok til å flytte på stor stein på sjøbunnen slik at man kan høre malstrømmen rumle.

Ordet brukes også om tidevannsstrømmer som forsterkes i trange fjord- eller elvemunninger, for eksempel Saltstraumen, som er verdens sterkeste malstrøm med Moskstraumen som en god nummer to. Det oppstår virvler i de sterke strømskjærene, på samme måte som bakevjer i elver. Virvlene kan vandre med strømmen.

Malstrømmer finnes også andre steder i verden med sterkt tidevann, som på vestkysten av Skottland (Corryvreckan), i Japan (Naruto malstrømmen) og i Canada (Skookumchuck Narrows).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bjørn Gjevik (2009). Flo og fjære langs kysten av Norge og Svalbard, Farleia Forlag. ISBN 978-82-998031-0-6.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg