Virvler i Saltstraumen. Av . Begrenset gjenbruk

malstrøm

Moskstraumen på Olaus Magnus' Carta Marina fra 1539.
Virvler i Saltstraumen.
Saltstraumen
Av /iStock.
Illustrasjon til Edgar Allan Poes fantasifulle fortelling "I malstrømmen". Poe var inspirert både av den virkelige Moskstraumen og av gamle sagn og fortellinger.
Av .

Artikkelstart

En malstrøm er en stor strømvirvel, der tidevannet «maler» sjøen rundt.

Faktaboks

Etymologi
fra nederlandsk maalstroom; første ledd til verbet malen, maalen 'dreie, virvle'; annet ledd stroom 'strøm'
Også kjent som

engelsk maelstrom

Mest kjent i Norge er malstrømmen mellom Moskenesøy og Høgholmene i Lofoten, Moskstraumen. Store vannmasser skal gjennom sundet hver sjette time, enten ut fra eller inn i Vestfjorden. Tidevannet bygger opp en nivåforskjell på opptil 40 centimeter i forhold til havet på utsiden av Lofoten. Strømhastigheten i sundet kan bli større enn fem meter per sekund, og hastigheten i virvelen kan komme opp mot nær ni meter per sekund, som er sterkt nok til å flytte på stor stein på sjøbunnen slik at man kan høre malstrømmen rumle.

Ordet brukes også om tidevannsstrømmer som forsterkes i trange fjord- eller elvemunninger, for eksempel Saltstraumen, som er verdens sterkeste malstrøm med Moskstraumen som en god nummer to. Det oppstår virvler i de sterke strømskjærene, på samme måte som bakevjer i elver. Virvlene kan vandre med strømmen.

Malstrømmer finnes også andre steder i verden med sterkt tidevann, som på vestkysten av Skottland (Corryvreckan), i Japan (Naruto malstrømmen) og i Canada (Skookumchuck Narrows).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Bjørn Gjevik (2009) Flo og fjære langs kysten av Norge og Svalbard, Farleia Forlag. ISBN 978-82-998031-0-6.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg