Agdenes (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
297 km²
Innbyggertall
1 693 (2019)
Administrasjonssenter
Selbekken
Fylke
Trøndelag
Målform
bokmål
Kommunenummer
5016 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Hestgrovheia (656 moh.)

Kommunevåpen

Agdenes ble dannet av det meste av gamle Agdenes kommune, Lensvik kommune og området Ingdalen, som er det navnløse området mellom Geitastand og Lensvik
Kart over kommunestruktur før 1964
Av .

Artikkelstart

Agdenes var en kommune i Trøndelag. Den ble slått sammen med Orkdal, Meldal og østre del av Snillfjord i 2020 til Orkland kommune. Sammenslåingen var del av kommunereformen.

Agdenes ligger på sørsiden av ytre del av Trondheimsfjorden, og strekker seg fra Ingdalen i øst til Verrafjorden i vest. Dessuten hørte øyene Sør-Leksa og Nord-Leksa øst for Hitra med til kommunen.

Den første Agdenes kommune ble opprettet i 1896 av Ørland kommunes områder sør for Trondheimsfjorden. Nye Agdenes kommune ble opprettet i 1964 ved sammenslåing av Lensvik kommune, en del av Agdenes kommune og Ingdalen krets av tidligere Stadsbygd kommune.

Natur

Agdenes kommunes utstrekning 1964–1995, og plassering i daværende Sør-Trøndelag fylke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Landskapet består av kollete åser skilt av små daler og vann. Berggrunnen består i nordvest av diorittiske gneiser, i sørøst av gneiser og glimmerskifere, mens det i et mellomparti nordvest for Lensvik er basaltiske vulkanbergarter. I sistnevnte område finner vi kommunens høyeste topp, Hestgrovheia, på 656 moh.

Bosetning

Bebyggelsen er spredt langs fjordsidene og i de nedre deler av smådalene med en konsentrasjon i bygda Lensvika hvor tettstedet Selbekken ligger. Selbekken er administrasjonssenter med kommunale kontorer, forretninger og skoler. Også i grendene Selva og Mølnbukt sørvest for Agdenes fyr er bosetningen tettere. På Leksa-øyene er det bare noen få bosatte.

I perioden 2010–2018 var nedgangen i folketallet 2,0 prosent, mot 8,7 prosent vekst i Trøndelag som helhet.

Næringsliv

Jordbruk var den viktigste næringsveien ved sammenslåingen. 30 prosent av den dyrkede jorden brukes til åker, særlig bygg og poteter, og 70 prosent er eng og beite. Jordbær er en spesialitet i Lensvik. Det spesielle kilenotfisket etter laks har vært en viktig binæring, men spiller nå en mindre rolle. Agdenes har hatt lite industri utenom et båtbyggeri.

Samferdsel

Agdenes har veiforbindelse til Orkanger og videre til Trondheim (77 km fra Selbekken, langs fylkesveg 710/E 39). Fra Selbekken er det daglig hurtigbåtforbindelse til Trondheim, og det er fergeforbindelse over Trondheimsfjorden fra Valset til Brekstad på Fosenhalvøya (fylkesveg 710).

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Agdenes hørte til Trøndelag politidistrikt, Sør-Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett. Kommunen var med i regionrådet Orkdalsregionen.

Agdenes kommune tilsvarte sognet Agdenes i Orkdal prosti i Nidaros bispedømme i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Agdenes til Fosen fogderi i Søndre Trondhjems amt.

For statistiske formål var Agdenes kommune inndelt i ett delområde med til sammen 10 grunnkretser: Selven, Lysheim, Sletvik, Fjorden, Leksa, Ingdalen, Hamna, Singstad, Sterten og Stranda.

Historikk og kultur

Fra gammelt har Trondheimsfjorden vært den viktigste ferdselsåra, noe som preger kommunehistorikken. Agdenes er et godt eksempel på at kommunereformen i 1964 innebar overgang fra sjøen til landjorda som reisevei.

Den første Agdenes kommune ble opprettet i 1896 av Ørland kommunes områder sør for Trondheimsfjorden. Nye Agdenes kommune ble opprettet i 1964 ved sammenslåing av Lensvik kommune, indre del av Agdenes kommune og Ingdalen krets av tidligere Stadsbygd kommune. Lensvik kommune var utskilt fra Rissa i 1905, mens Ingdalen tilhørte Stadsbygd kommune helt fram til 1964.

Sammenslåingen i 1964 innebar at 858 av innbyggerne i gamle Agdenes kommune (Indre Agdenes med Moldstuen krets og øyene Nord-Leksa og Sør-Leksa) ble med inn i Nye Agdenes, mens 196 innbyggere i Ytre Agdenes ble en del av Snillfjord kommune. I 1995 ble det meste av området vest for Verrafjorden overført til Snillfjord kommune.

Like vest for Agdenes fyr kan man se restene etter moloen og kirken som Øystein Magnusson (ca. 1088–1123) lot bygge. Mange pilegrimer gikk i land her for å unngå den sterke strømmen i Trondheimsfjorden. Stedet heter ennå Hamn.

Agdenes har tre kirker: Agdenes kirke fra 1858 i nordvest, Lensvik kirke fra 1863 nær det tidligere kommunesenteret Lensvik/Selbekken, og Ingdalen kirke fra 1960 i sør.

Kommunevåpenet

Våpenet var godkjent i 1991 og hadde et rødt skjoldhode mot en bakgrunn av hermelin. Hermelin symboliserer tradisjonelt det kongelige, men viste her til pelsdyrnæringa og jordbærdyrking i kommunen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nye Ingdalsboka : om folk og forhold gjennom de siste århundrer, [Ny utg.], [2006], isbn 978-82-997500-0-4, Finn boken
  • Singstad, Johan: Lensvikboka, 1949, Finn boken
  • Lensvik kirke 150 år : 1863-2013. 2013

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg