Faktaboks

Isidor fra Sevilla
latin Isidorus Hispalensis
Uttale
ˈisidor fra Sevilla
Født
560, Sevilla
Død
4. april 636, Sevilla
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Isidor fra Sevilla
Isidor fra Sevilla
Av /Catedral de Santa María de la Sede de Sevilla 𝒲.

Isidor fra Sevilla var en spansk erkebiskop og encyklopedist. Han var en av middelalderens mest lærde menn og samlet mye av sin tids kunnskap i sitt verk Etymologiae sive origines, et verk som var en av de mest populære lærebøkene gjennom hele middelalderen.

Bakgrunn

Isidor kom fra en innflytelsesrik familie, og han etterfulgte sin bror Leander som erkebiskop i Sevilla i 600 eller 601. Isidor ble kjent som en dyktig leder av kirken, men ikke minst som en av sin tids lærde menn, med kunnskaper i språk, antikkens litteratur, teologi og historie. Han grunnla en skole i Sevilla, hvor han selv også underviste.

Forfatter

Isidor var en svært aktiv forfatter, og forfatterskapet hans omfatter teologiske skrifter, hvor det viktigste regnes å være trebindsverket Sententiae, en avhandling om kristen moral. Han skrev også historiske verker, hvor Historia gothorum, vandalorum et suevorum («Historien om gotere, vandaler og svebere»), som regnes som en av primærkildene for vår kjennskap til goterne.

Hans hovedverk er Etymologiae sive origines ('Etymologiene eller opphavet'), oftest bare kalt Etymologiae. I dette verket samler han det meste av samtidens vitenskap og kunnskap, og dette var den første kristne encyklopedi. Etymologiae er delt inn i 20 bøker eller deler som hver behandler et tema som grammatikk, retorikk, matematikk, medisin, rettsvitenskap, Gud, engler og helgener, kirken, geografi, jordbruk, zoologi og flere. Innholdet i Etymologiae baserer seg i stor grad på klassiske latinske forfattere som Plinius den eldre, Cassiodorus og Sveton.

Innflytelse

Isidors Etymologiae hadde en enorm innflytelse gjennom hele middelalderen, både som lærebok, og som kilde for ordbøker og seinere encyclopedier.

Isidor ble kanonisert i 1598, og har minnedag 4. april.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg