Sigmund Skard

Faktaboks

Sigmund Skard
Født
31. juli 1903, Kristiansand
Død
26. mai 1995, Bærum, Akershus

Foto 1983. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Sigmund Skard
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Sigmund Skard var en norsk forfatter og litteraturhistoriker.

Han ble dr.philos. i 1938 på avhandlingen A. O. Vinje og antikken, var professor i amerikansk litteratur ved Universitetet i Oslo i perioden 1946–1973.

Skard oppholdt seg under andre verdenskrig i USA, og gav der ut diktsamlingen For Norge (1942), bibliografien Bøker om Norges kamp (1945) og sammen med Halvdan Koht The Voice of Norway (1944, norsk oversettelse 1948). Videre utgav han en rekke arbeider med tilknytning til amerikansk kultur. I Målstrid og massekultur (1963) sier han sin mening om vår språksituasjon.

Skard utgav flere diktsamlinger, blant annet Vestanfor havet (1946), Haustraun (1966), Ord mot mørkret (1976), Skymingssong (1979) og Atterklang (1987), og oversatte bøker fra middelalderlatin (Jordanes: Gotesoga, 1932, Vagantviser, 1964 og andre) samt en mengde nyere lyrikk, særlig fransk og amerikansk, som for en del finnes i antologien Framande dikt frå fire tusen år (1968). En samling taler, Ein arv til å gøyma, kom i 1974.

Storverk i Skards omfattende produksjon er biografien over faren, Det levande ordet (1972), selvbiografien Solregn (1980) og biografien over svigerfaren, Mennesket Halvdan Koht (1982). Skard mottok Brageprisens hederspris i 1992.

Sigmund Skard var sønn av skoledirektør Matias Skard. Han var gift med psykologen Åse Gruda Skard. De fikk fem barn, hvorav tre er omtalt i leksikonet: Målfrid Grude Flekkøy, Torild Skard og Halvdan Skard.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hageberg, Otto: På spor etter meining, 1994 («To kapittel om Sigmund Skards lyrikk»: 116-143), Finn boken
  • Norsk biografisk leksikon 2. utgave
  • Terland, Ingrid: Sørlandsforfattere [...], 2002, 216-25 (bibliografi), Finn boken

Kommentarer (3)

skrev Axel Scheel

Tor Bomann-Larsen skriver skriver i "Hjemlandet" (2016), s. 496, note 31 til kap. "Utenriksministeren": "Det dreier seg altså om en privat korrespondanse der en sittende utenriksminister - i det Skard omtaler som 'kjærleiks- og lengselsbrev' - refererer direkte fra regjeringskonferanser i krigstid. Samlingen er ikke bare av betydning for Halvdan Kohts biografi, de[n] utgjør en unik kilde til forståelsen av eksilregjeringens virksomhet den begivenhetsrike høsten 1940." Det var jeg som sendte Bomann-Larsen brevene i skannet tilstand, stort sett de samme skanninger, som er gjengitt i Axel Scheel: "Utenriksminister Halvdan Kohts hemmeligholdte brev til Unni Diesen i Canada 29. august 1940 - 14. januar 1941" (Kolofon Forlag 2016; NB: et par uleselige sider er gjengitt i nye, skarpe skanninger på axelscheel.net, som også visse originaldokumenter tilknyttet konflikten Scheel-Koht]. - Det synes dog som om NBL's Skard-biograf, Ø. T. Gulliksen, allerede har "lukta lunta" når han skriver: "Skard var selv klar over at det er de færreste forunt å få en slik sjanse til å oppsummere sitt eget og sine nærmeste familiemedlemmers liv så grundig som han gjorde. De siste bøkene fra hans hånd kan tolkes som forsvarsskrifter. Det preger særlig boken om Halvdan Koht, som Skard mente hadde fått mye motbør." Ikke bare har Gulliksen rett m.h.t. Skards bok om Koht, at den en tendensiøs, - men det hele er egentlig mye verre, for Skard bedriver jo historieforfalskning, nemlig slik: Fra det materiale han selv forvalter qua arving, et stort materiale, som er av meget stor betydning for å kunne forstå eksilregjeringens historie bedre, nøyer han seg ikke med å skjule Kohts forræderiske brev (mange med vedlegg av hemmelige regjeringsdokumenter), men han bruker også det skjulte materiale aktivt: ved å sitere visse ord fra brevene, men fullstendig løsrevet fra sin sanne sammenheng og villedende. Det er bedrøvelig. Men det er bra at sannheten nå endelig er kommet frem - for alle - om Kohts hemmeligholdte brev til sin avsatte sekretær Unni Diesen i Canada. For den historiske forskning, og for å kunne forstå mer sannferdig enn hos Skard selve den norske utenriksministers tankeliv og handlinger i dette det aller farligste krigsår 1940. - Med vennlig hilsen, Axel Scheel

svarte Axel Scheel

Korreksjon: Innledningsvis har jeg skrevet "skriver" én gang for mye og parentestegnet som avslutter "...konflikten Scheel-Koht" skulle ha vært et alminnelig parentestegn, ikke en klamme. - A. S.

svarte Axel Scheel

Korreksjon 2: Det skulle ha stått, at Skards bok om Koht "er" tendensiøs.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg