Bibliotekar er en person som er utdannet som bibliotekar. De fleste arbeider i bibliotek. I Norge utdannes de fleste bibliotekarer ved OsloMet, Institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag, som tilbyr utdanning i bibliotek- og informasjonsvitenskap som årsstudium, bachelor- og mastergrad samt doktorgrad.

Instituttet har også arkivutdanning på alle nivåer. Grunnstudiet inkluderer obligatoriske praksisperioder. Skolen tilbyr også videreutdanning og kursvirksomhet for bibliotekarer og andre bibliotekansatte. Utdanningen bygger videre på utdanningen fra Statens bibliotek- og informasjonshøgskole, som ble opprettet i 1940.

Universitetet i Tromsø gir utdanning til bachelor-, master- og doktorgrad i dokumentasjonsvitenskap som gir kompetanse til å arbeide i alle typer bibliotek. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet gir undervisning innen området digitale bibliotek. Universitetet i Agder tilbyr studium i skolebibliotekkunnskap. Skolebibliotekaren er enten en bibliotekar som arbeider i et skolebibliotek, eller en lærer som har spesialisert seg for arbeidet i et skolebibliotek gjennom kortere bibliotekfaglige kurser. Universitetsbibliotekar har vanligvis eksamen av høyere grad og fullført aspirantutdanning ved et fag- eller forskningsbibliotek med bibliotekfaglig tilleggsutdanning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.