Bibliotekar. Av . Begrenset gjenbruk

bibliotekar

Litteraturformidling er en kjernerolle for bibliotekarer i folkebibliotek.

Bibliotekar
Av .

Artikkelstart

En bibliotekar er en person som arbeider med å skaffe, organisere og formidle informasjon og kultur til en målgruppe, med utgangspunkt i en dokumentsamling, som regel i et bibliotek.

Bibliotekarrollen

Bibliotekarprofesjonen er tett knyttet til bibliotekene og utviklingen i bibliotekene. Det å gjøre kunnskap og kultur mest mulig tilgjengelig er en grunnleggende verdi. De senere årene har bibliotekarer i større grad fokusert på bibliotekene som møteplasser. Med utgangspunkt i samlingen og det fysiske biblioteket legger bibliotekaren da til rette for sosiale prosesser knyttet til skaping og deling av kunnskap, læring og kultur.

Oppgaver knyttet til kunnskapsorganisasjon har tradisjonelt vært en kjerne i bibliotekarens arbeid. Etter hvert har flere deler av dette arbeidet blitt sentralisert. Dermed kan bibliotekene flytte mer ressurser mot bruken av informasjonsystemene, heller enn vedlikehold av dem, og mot andre oppgaver.

Bibliotekarer i folkebibliotek legger gjerne større vekt på litteraturformidling. I fag- og forskningsbibliotek legges det ofte større vekt på informasjonsgjenfinning. I universitets- og høgskolebibliotek legges det vekt på å støtte og tilrettelegge for vitenskapelig publisering, mens skolebibliotekarer tilrettelegger for lesing og støtter opp om elevenes læring.

I tillegg til de tradisjonelle bibliotekene finner bibliotekarer et arbeidsmarked også i arkiv, offentlig forvaltning, i den øvrige kultursektoren og i privat næringsliv.

Utdannelse

Det ble mulig å utdanne seg som bibliotekar i Norge fra 1940, da Statens bibliotekskole åpnet. Før den tid fantes det kortere kurs, og noen reiste til utlandet, fortrinnsvis USA, for å ta utdannelse der. I dag tas utdannelsen i form av en bachelorgrad i bibliotek- og informasjonsvitenskap eller tilsvarende fagfelt.

Ved tilsetting som bibliotekar i bibliotek er det som oftest krav om utdanning innenfor bibliotek- og informasjonsfag, et krav som er lovfestet for stillinger som biblioteksjef i folkebibliotek (jamfør Lov om folkebibliotek, § 4). Ved tilsetting som universitets- eller høgskolebibliotekar kreves det som regel en høyere grad i et av bibliotekets fagfelt, i tillegg til bibliotekfaglig kompetanse.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg