Library of Congress

Library of Congress
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Washington, D.C., USAs kongress- og nasjonalbibliotek, et av verdens største biblioteker, opprettet 1800 av president Thomas Jefferson. I 1897 flyttet det fra Capitol og over i egen bygning, Thomas Jefferson Building; i 1939 ble John Adams Building åpnet og 1980 James Madison Memorial Building. Herbert Putnam ledet biblioteket 1899–1939 og satte i gang en reorganisering. Et helt nytt klassifikasjonssystem for bøker, Library of Congress Classification, ble utarbeidet. Den norsk-amerikanske bibliotekaren James Christian Meinich Hanson var en av de drivende krefter i dette arbeidet. Systemet brukes nå av de fleste universitets- og spesialbiblioteker i USA, men også britiske og andre lands biblioteker anvender det.

Faktaboks

Uttale
lˈaibrəri əv kˈåŋgres

Library of Congress har ansvaret for National Digital Information, Infrastructure and Preservation Program, som skal sikre tilgang til nasjonale digitale ressurser. Biblioteket er også tillagt nasjonale forvaltningsoppgaver innen opphavsrett og bibliotektjenester til blinde og funksjonshemmede.

Biblioteket har ansvaret for en rekke online databaser, blant annet den nasjonale samkatalogen, som er et viktig internasjonalt verktøy for gjenfinning og lokalisering av bibliotekmateriale. Har også en stor bilde- og fotodatabase og katalog over lydfestinger.

 Utvalgte lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg