Schibsted

Schibsteds logo
.
Lisens: fri
Konsernsjef Kristin Skogen Lund.
Kristin Skogen Lund
Av .
Rolv Erik Ryssdal - administrerende direktør i Schibsted 2009-2018.

Schibsted ASA er et norskbasert internasjonalt mediekonsern med røtter tilbake til 1839 og hovedkontor i Oslo.

Konsernet har en omfattende virksomhet innen aviser, multimedia og mobiltjenester, og er Norges største og et av Nordens ledende medieselskap. Rubrikkannonser på nettet er et hovedsatsingsområde, i Norge gjennom Finn.no. Hovedvirksomheten er i Norge og Sverige, men konsernet har virksomhet i til sammen 23 land i Øst- og Vest-Europa, Latin-Amerika, Afrika og Asia.

Driftsinntekter i 2018 var cirka 18,0 milliarder kroner (cirka 16,9 milliarder kroner i 2017). Brutto driftsresultat i 2018 (EBITDA) var cirka 3,3 milliarder kroner (2,6 milliarder kroner i 2017). Over 70 prosent av driftsinntektene kom fra digital virksomhet. Konsernet hadde 8 349 ansatte ved utgangen av 2018 (8 070 i 2017). Av disse hadde cirka 5 400 sitt virke utenfor Norge. Schibsted er notert på Oslo Børs.

Det ble i 2018 besluttet å organisere Schibsteds virksomhet i to uavhengige selskaper. Det ene omfatter de nordiske mediehusene og annonsenettstedene Finn.no, svenske Blocket.se og finske Tori.fi. Det andre selskapet omfatter de øvrige internasjonale nettbaserte annonseplassene, og kalles MPI (Marketplaces International).

Kristin Skogen Lund tiltrådte som konsernsjef høsten 2018, da hun etterfulgte Rolv Erik Ryssdal, som imidlertid fortsatte som leder for det nyetablerte MPI. Styreleder er Ole Jacob Sunde, som også er styreleder i Tinius-stiftelsen. Største eier var lenge Einar Fr. («Tinius») Nagell-Erichsen gjennom selskapet Blommenholm Industrier, men denne eierandelen ble i 2006 overført til Stiftelsen Tinius, hvor Nagell-Erichsen var styremedlem til sin død i 2007. Eierandelen er på 23,79 prosent.

Nett- og papiraviser

Schibsted eier fra 1. januar 2020 fire av Norges ti største aviser, Verdens Gang (VG), Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad. Gjennom eierskapet i Polaris Media (29,0 prosent) er Schibsted dessuten største eier av Adresseavisen og Fædrelandsvennen. Gjennom selskapet Media Norge ASA (2009–2012) kontrollerte Schibsted en tid opptil 84 prosent av aksjene. Media Norge omfattet Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen i tillegg til Finn.no. I 2012 ble Media Norge et heleid Schibsted-selskap og omdøpt til Schibsted Norge, hvor også VG ble innlemmet sammen med Schibsted Forlag og Media Norge Trykk.

I tillegg til de store norske avisene eier Schibsted flere mindre lokalaviser.

Satsingen på digitale plattformer preger stadig mer av konsernets aviser. Schibsted er majoritetseier i billedbyrået Scanpix Skandinavia med datterselskaper i Norge, Sverige, Danmark og Estland, også stor eier i Norsk Telegrambyrå. Schibsted Trykk i Nydalen i Oslo er Norges største avistrykkeri.

I Sverige eier Schibsted Svenska Dagbladet i Stockholm og (sammen med svensk LO) Aftonbladet, Nordens største avis. I Estland eide Schibsted inntil 2013 mesteparten av landets største medieselskap (Eesti Meedia Group) med virksomhet innen aviser (blant annet Postimees, Estlands største), ukeblader og tidsskrifter, radio og Internett. De eier også landets største trykkeri (Kroonpress). I Spania og Frankrike utga Schibsted i årene 1999–2016 gratisavisen 20 Minutes i tilknytning til offentlig kommunikasjon i over 20 større byer.

Annen internettvirksomhet

Foruten nettaviser på grunnlag av sine papiraviser, har Schibsted flere andre nettselskaper.

Finn.no ble lansert i 1999 og er en elektronisk markedsplass for bil- og eiendomskjøp, stillingsannonser med mer. Nettavisen Næringsliv24, mest kjent som E24 (fra 2006), er et samarbeid mellom Aftenposten og VG. I 2005 lanserte Schibsted søkemotoren Sesam, som ble avviklet i 2009.

Tidligere virksomhet

Film og fjernsyn

Schibsted var 1992 med og startet TV 2, og eide en tredjedel av aksjene. De solgte seg helt ut i 2006. Schibsted var noen år majoritetseier i film- og TV-produksjonsselskapet Metronome Film & Television, men var i 2013 helt ute av film- og fjernsynsbransjen.

Forlag

Schibsted var eier av Schibsted Forlag AS til 2015, da det sammen med EBOK.NO ble solgt til Forlagshuset Vigmostad & Bjørke i Bergen. Konsernet utgir en rekke magasiner i Norge, Estland og Litauen.

Historikk

Christian Schibsted ble i 1839 kompanjong med boktrykkeren Johan Jørgen Krohn. Året regnes som stiftelsesåret for Chr. Schibsteds forlag, som fikk sitt navn i 1843, da Schibsted kjøpte ut Krohn. Schibsted gav fra 1860 ut avisen Aftenposten, som passerte Morgenbladet og ble Norges største i 1901. På eiersiden var selskapet helt fra begynnelsen av 1900-tallet dominert av familiene Nagell-Erichsen, Huitfeldt og Riddervold.

Aftenpostens eiere overtok i 1966 Verdens Gang, som ble Norges største avis i 1981. I og med eierskapet av to aviser ble Schibsted-gruppen etablert midt i 1970-årene, og i 1989 ble konsernet omdannet fra familieselskap til aksjeselskap og børsnotert i 1992 (Schibsted ASA). Samtidig ekspanderte virksomheten utover landets grenser med kjøp av blant annet store andeler i svenske storaviser. En stor andel i den svenske TV-kanalen TV 4 ble kjøpt i 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg