Schibsted

Schibsteds logo
.
Lisens: fri
Konsernsjef Kristin Skogen Lund.
Kristin Skogen Lund
Av .
Rolv Erik Ryssdal - administrerende direktør i Schibsted 2009-2018.

Artikkelstart

Schibsted ASA er et norskbasert internasjonalt mediekonsern med røtter tilbake til 1839 og hovedkontor i Oslo. Konsernet har en omfattende virksomhet innen aviser, multimedia, og mobiltjenester, og er Norges største og et av Nordens ledende medieselskap.

Schibsted eier blant annet fire av Norges ti største aviser, Verdens Gang (VG), Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad. Schibsted er dessuten største eier av Adresseavisen og Fædrelandsvennen. I tillegg eier konsernet flere mindre lokalaviser.

Nye satsingsområder

Rubrikkannonser på nettet er blitt et hovedsatsingsområde for konsernet, i Norge gjennom Finn.no. Hovedvirksomheten har hittil vært i Norge og Sverige, men Schibsted har virksomhet i til sammen 23 land i Øst- og Vest-Europa, Latin-Amerika, Afrika og Asia. For å satse sterkere på rubrikkannonsering internasjonalt ble Adevinta opprettet i 2019, med tidligere konsernsjef Rolv Erik Ryssdal som administrerende direktør. Dermed fikk selskapet hånd om markedsplasser i 16 land i Europa, Latin-Amerika og Nord-Afrika.

I juli 2020 kjøpte Adevinta det amerikanske Ebay Classified Groups rubrikkvirksomhet, og ble dermed verdens største rubrikkannonseselskap på nett.

Resultater og organisering

Driftsinntekter i 2019 var cirka 19,0 milliarder kroner (cirka 18,0 milliarder kroner i 2018). Brutto driftsresultat i 2019 (EBITDA) var cirka 3,9 milliarder kroner (3,3 milliarder kroner i 2018). Konsernet hadde 5 006 heltidsansatte ved utgangen av 2019 (4 931 i 2018). Schibsted er notert på Oslo Børs.

Det ble i 2018 besluttet å organisere Schibsteds virksomhet i to uavhengige selskaper. Det ene omfatter de nordiske mediehusene og annonsenettstedene Finn.no, svenske Blocket.se og finske Tori.fi. Det andre selskapet omfatter de øvrige internasjonale nettbaserte annonseplassene, og ble først kalt MPI (Marketplaces International), senere Adevinta.

Kristin Skogen Lund tiltrådte som konsernsjef høsten 2018, da hun etterfulgte Rolv Erik Ryssdal. Styreleder er Ole Jacob Sunde, som også er styreleder i Tinius-stiftelsen. Største eier var lenge Einar Fr. («Tinius») Nagell-Erichsen gjennom selskapet Blommenholm Industrier, men denne eierandelen ble i 2006 overført til Stiftelsen Tinius, hvor Nagell-Erichsen var styremedlem til sin død i 2007. Eierandelen er på 23,79 prosent.

Nett- og papiraviser

Schibsted eier fra 1. januar 2020 fire av Norges ti største aviser, Verdens Gang (VG), Aftenposten, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad. Gjennom eierskapet i Polaris Media (29,0 prosent) er Schibsted dessuten største eier av Adresseavisen og Fædrelandsvennen. Gjennom selskapet Media Norge ASA (2009–2012) kontrollerte Schibsted en tid opptil 84 prosent av aksjene. Media Norge omfattet Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen i tillegg til Finn.no. I 2012 ble Media Norge et heleid Schibsted-selskap og omdøpt til Schibsted Norge, hvor også VG ble innlemmet sammen med Schibsted Forlag og Media Norge Trykk.

I tillegg til de store norske avisene eier Schibsted flere mindre lokalaviser.

Satsingen på digitale plattformer preger stadig mer av konsernets aviser. Schibsted er majoritetseier i billedbyrået Scanpix Skandinavia med datterselskaper i Norge, Sverige, Danmark og Estland, også stor eier i Norsk Telegrambyrå. Schibsted Trykk i Nydalen i Oslo er Norges største avistrykkeri.

I Sverige eier Schibsted Svenska Dagbladet i Stockholm og (sammen med svensk LO) Aftonbladet, Nordens største avis. I Estland eide Schibsted inntil 2013 mesteparten av landets største medieselskap (Eesti Meedia Group) med virksomhet innen aviser (blant annet Postimees, Estlands største), ukeblader og tidsskrifter, radio og Internett. De eier også landets største trykkeri (Kroonpress). I Spania og Frankrike utga Schibsted i årene 1999–2016 gratisavisen 20 Minutes i tilknytning til offentlig kommunikasjon i over 20 større byer.

Annen internettvirksomhet

Foruten nettaviser på grunnlag av sine papiraviser har Schibsted flere andre nettselskaper.

Finn.no ble lansert i 1999 og er en elektronisk markedsplass for bil- og eiendomskjøp, stillingsannonser med mer. Nettavisen Næringsliv24, mest kjent som E24 (fra 2006), er et samarbeid mellom Aftenposten og VG. I 2005 lanserte Schibsted søkemotoren Sesam, som ble avviklet i 2009.

Tidligere virksomhet

Film og fjernsyn

Schibsted var 1992 med på å starte TV 2, og eide en tredjedel av aksjene. De solgte seg helt ut i 2006. Schibsted var noen år majoritetseier i film- og TV-produksjonsselskapet Metronome Film & Television, men var i 2013 helt ute av film- og fjernsynsbransjen.

Forlag

Schibsted var eier av Schibsted Forlag AS til 2015, da det sammen med EBOK.NO ble solgt til Forlagshuset Vigmostad & Bjørke i Bergen. Konsernet utgir en rekke magasiner i Norge, Estland og Litauen.

Historikk

Christian Schibsted ble i 1839 kompanjong med boktrykkeren Johan Jørgen Krohn. Året regnes som stiftelsesåret for Chr. Schibsteds forlag, som fikk sitt navn i 1843, da Schibsted kjøpte ut Krohn. Schibsted gav fra 1860 ut avisen Aftenposten, som passerte Morgenbladet og ble Norges største i 1901. På eiersiden var selskapet helt fra begynnelsen av 1900-tallet dominert av familiene Nagell-Erichsen, Huitfeldt og Riddervold.

Aftenpostens eiere overtok i 1966 Verdens Gang, som ble Norges største avis i 1981. I og med eierskapet av to aviser ble Schibsted-gruppen etablert midt i 1970-årene, og i 1989 ble konsernet omdannet fra familieselskap til aksjeselskap og børsnotert i 1992 (Schibsted ASA). Samtidig ekspanderte virksomheten utover landets grenser med kjøp av blant annet store andeler i svenske storaviser. En stor andel i den svenske TV-kanalen TV 4 ble kjøpt i 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg