Polaris Media

Artikkelstart

Polaris Media ASA er et norsk mediekonsern som ble grunnlagt i 2008 med Adresseavisen som tyngdepunkt. Polaris Media er Norges tredje største mediehus og trykkerikonsern. Hovedkontoret ligger i Trondheim. Konsernet eier 64 mediehus i Skandinavia. 48 av dem er i Norge. De dominerende papiravisene er Adresseavisen, Fædrelandsvennen, Sunnmørsposten, Harstad Tidende og Göteborgs-Posten. Konsernsjef i Polaris Media siden etableringen i 2008 er Per Axel Koch.

Selskaper

Polaris Media har delt virksomheten i regionale datterselskaper samt egne selskaper for trykk og distribusjon.

  • Polaris Media Sør består av mediehusene Fædrelandsvennen, Agderposten og Varden i tillegg til flere lokalaviser.
  • Polaris Midt Norge består av mediehuset Adresseavisen i tillegg til flere lokalaviser.
  • Polaris Media Nord-Norge består av mediehusene Harstad Tidende, iTromsø i tillegg til flere lokalaviser.
  • Polaris Media Vest består av mediehusene Sunnhordland, Bømlo-Nytt og Marsteinen i tillegg til trykkeri og distribusjonsvirksomhet.
  • Polaris Media Nordvestlandet består av mediehusene Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke, i tillegg til flere lokalaviser.
  • Stampen består av blant annet Göteborgs-Posten, Bohusläningen, Hallands Nyheter, Hallandsposten og Strömstads Tidning.

Eierskap

Schibsted ASA er største aksjonær i Polaris Media, med 29,0 prosent, Nya Wermlands-Tidningen AB nest størst med 26,4 prosent.

Omsetning

Omsetningen i 2021 var nær 3,7 milliarder kroner (3,5 milliarder kroner i 2020). Årsresultatet før skatt var i 2021 186 millioner kroner (206 millioner kroner i 2020).

Historie

Polaris Media ble grunnlagt i 2008 ved sammenslutning av Adresseavisen ASA og Harstad Tidende-gruppen.

Polaris Media overtok i 2009 avisene Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke med tilhørende lokalaviser fra Edda Media. Mediekonsernet overtok i januar 2015 Stjørdalens Blad, Malvikbladet og Opdalingen.

Polaris Media eier 10,1 prosent av TA-konsern (Trønder-Avisa Gruppen). Siden 2017 har de to mediekonsernene forhandlet med sikte på at Polaris skulle bli majoritetseier i TA-konsern. I februar 2020 vedtok styret i TA-konsern å avslutte samarbeidet med Polaris og heller inngå en tiårig teknisk samarbeidsavtale med Amedia.

Fra 1. januar 2020 er Polaris Media Sør AS etablert, med Agderposten Medier som deltaker (49 prosent). Det nye selskapet overtok fra samme tidspunkt Fædrelandsvennen og flere lokalaviser i Agder fra Schibsted.

Fra mars 2021 er Polaris Media største enkeltaksjonær i Mentor Medier AS, med en eierandel på tolv prosent. Samtidig med aksjekjøpet inngikk Mentor Medier AS og Polaris Media en strategisk samarbeidsavtale.

Samlet avisopplag

  • 2018: 221 928
  • 2019: 409 430
  • 2020: 574 000
  • 2021: 591 000

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg