Faktaboks

Offisielt navn
NORSK TELEGRAMBYRÅ AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
02.02.1918
Daglig leder
Tina Mari Flem
Styreleder
Øyulf Hjertenes

NTB er norsk presses sentrale nyhets- og billedbyrå, grunnlagt i 1867. NTBs eiere er flere av de største aktørene i norske media, inkludert Schibsted, Amedia og NRK.

Virksomhet

NTB er organisert i flere virksomheter. Nyhetsformidling fra inn- og utland er hovedvirksomhet, inkludert foto- og videoproduksjon. Det er Nordens største bildebyrå med et arkiv på nærmere 400 millioner bilder, videoer og nyhetsgrafikk. NTB leverer også sportsresultater og ferdige underholdningssider med blant annet kryssord, quiz, tegneserier og sudoku.

NTB hadde i 2022 en omsetning på 300 millioner kroner (283 millioner kroner i 2021). Resultatet før skatt var i 2022 26,3 millioner kroner (8,3 millioner kroner i 2021). NTB hadde i 2022 138 fast ansatte medarbeidere.

Tina Mari Flem er fra 2021 sjefredaktør og administrerende direktør i Norsk Telegrambyrå.

Kunder

NTB leverer redaksjonelt innhold til nærmere 200 medier. Største kunder er NRK og de norske dagsavisene. TV 2 avsluttet sitt samarbeid med NTB i 2004. NTB selger også nyhetsartikler til organisasjoner, bedrifter og offentlige etater som ønsker å holde seg løpende orientert om nyhetsbildet.

Internasjonalt samarbeid

Byrået bygger sin innenlandske nyhetstjeneste på egen reportasjevirksomhet og et korrespondentnett som dekker hele landet. Utenrikstjenesten blir i vesentlig grad redigert på grunnlag av de internasjonale tjenestene til Reuters, Associated Press (AP), Agence France–Presse (AFP) og Deutsche Presse-Agentur (DPA). Særlig viktig er nyhetsutvekslingen med de nasjonale nyhetsbyråene i de andre nordiske landene.

Historie

NTB ble grunnlagt 1867 som filial av det tyske Wolffs byrå, men gikk over i privat eie 1869. I 1918 ble NTB kjøpt av et aksjeselskap der aksjene bare kan innehas av norske mediebedrifter.

NTBs bildedel ble i 1999 slått sammen med Scan-Foto til selskapet Scanpix Norge AS. Selskapet var eid av Schibsted ASA og NTB. I 2011 kjøpte NTB ut Schibsted, og Scanpix ble en avdeling i NTB med navnet NTB Scanpix. Merkevaren Scanpix ble avviklet i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Giverholt, Helge: Nyhetsformidling i Norge: Norsk telegrambyrå 1867-1967, 1967.

Eksterne lenker

Faktaboks

Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
63.910 Nyhetsbyråer

Kommentarer (2)

skrev Morten Haave

Nå gjetter jeg vilt, men: korrespondentstilling i Bonn må det vel nesten ha vært noen år siden NTB droppet?

svarte Mari Paus

Hei! Takk for kommentaren. Her mangler vi dessverre en fagansvarlig, men vi håper å få oppdatert denne artikkelen snart. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg