Forlagshuset Vigmostad og Bjørke

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke har hovedkontor i Bergen og avdelingskontorer i Oslo, Stavanger, Gdansk og Delhi.

Forlagshuset har hatt en sterk utvikling de siste årene og er per 2015 Norges fjerde største forlagshus. 

Forlaget Vigmostad & Bjørke utgir bøker for allmennmarkedet med fokus på norsk og oversatt skjønnlitteratur samt norsk og oversatt kriminallitteratur.

Fagbokforlaget ble etablert i 1992 og er det største av forlagene innen forlagshuset. Det satser først og fremst på undervisningslitteratur og tidsskrifter. Fagbokforlaget har utgivelser for hele utdanningsløpet, fra barnehage til høyere utdanning, med både trykte og digitale medier.

Fagbokforlaget kjøpte Eide forlag i 2005, og dette forlaget gir i dag ut bøker for Den norske kirke og annen kirkelig litteratur.

I forlagshuset inngår også forlaget John Grieg AS, som ble kjøpt av Fagbokforlaget i 2006.

Forlagshuset har også kjøpt Cantando Musikkforlag.

Piratforlaget AS ble grunnlagt i 2004 og var eid av det svenske Piratförlaget (40 %), Forlagshuset Vigmostad & Bjørke (40 %) og Tine Kjær (20 %) inntil Vigmostad & Bjørke i november 2012 kjøpte de to andres aksjer i forlaget og ble eneeier. Forlaget har forfattere som Jan Guillou, Liza Marklund og Anne Holt i stallen og utgir i hovedsak skjønnlitteratur for barn og voksne samt lydbøker.

I 2011 kjøpte Forlagshuset Vigmostad & Bjørke 46 % av aksjene i Haugenbok.no, som var den første nettbokhandelen i Norge, og som siden 2009 har vært drevet som ren nettbokhandel. Høsten 2012 kjøpte forlagshuset resten av aksjene i bokhandelen og ble eneeier.

I slutten av mars 2012 ble det kjent at Det Norske Samlaget solgte sin utdanningsavdeling til Fagbokforlaget. De overtok dermed 15 ansatte og en forventet omsetning på 200 millioner kroner.

Noe senere kjøpte de Tun Forlag AS, tidligere Landbruksforlaget, fra Tun Media AS. Dette forlaget omsatte i 2011 for 18 millioner, og deres utgivelser ble delt mellom Fagbokforlaget og Forlaget Vigmostad & Bjørke.

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke overtok i mars 2014 Akademika Bokhandel og Akademika Forlag fra Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) og Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT). SiO og SiT solgte 100 prosent av aksjene i Akademika AS til Forlagshuset.

I mai 2014 kjøpte Forlagshuset også fagbokhandelen Studia AS av Studentsamskipnaden i Bergen (SIB). 

Både Akademika Bokhandel og Studia AS blir integrert med Campusbok som er en frivillig bokhandlerkjede med 12 andre samskipnader i Norge som medlemmer. Campusbok vil etter dette ha 54 bokhandlere. 

Kirsti Crantz fortsetter som fungerende administrerende direktør i Akademika. Per Kristian Knutsen fortsetter som administrerende direktør i Studia. Arnstein Bjørke er ny styreleder begge steder.

Akademika forlag vil bli overført til Fagbokforlaget.

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke kjøpte i 2014 Silke Forlag AS som utgir skjønnlitteratur for kvinner. Forlaget vil bli drevet videre av gründerne Christine Leborg og Wenche Haugland i tett samarbeid med søsterselskapet Vigmostad & Bjørke.Fra 2016 blir Silke forlag slått sammen med forlaget Vigmostad & Bjørke og alle utgivelsene på Silke kommer heretter på det forlaget.

I 2015 kjøpte forlagshuset Schibsted Forlag fra Schibsted Media Group. Dette innebærer at Vigmostad & Bjørke også har kjøpt Ebok.no. Dette kjøpet kan gjøre Forlagshuset Vigmostad & Bjørke til Norges tredje største forlag. 

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke hadde i 2014 driftsinntekter på 683,1 millioner kroner.

Forleggerne Arno Vigmostad og Arnstein Bjørke startet som forleggere i 1990.

Lenke:

Forlagshuset Vigmostad & Bjørke

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.