annonse

En annonse er en kunngjøring eller avertissement som er rykket inn i en publikasjon mot betaling. Publikasjonen kan være et trykket eller elektronisk medium.

Faktaboks

Uttale
anˈåŋse
Etymologi
av fransk annoncer, ‘underrette’

Annonser er verdens mest benyttede reklameform og i flere hundre år har de vært en viktig inntektskilde for aviser, ukeblader, magasiner eller tidsskrifter. Det er en kontaktform både små og store markedsførere har med sine kunder og sitt marked. Annonser var også opphavet til reklamebransjen på andre halvdel av 1800-tallet.

I dag er det vanlig å skille mellom rubrikkannonser, salgsannonser og merkevareannonser, men annonsen tjener ikke bare kommersielle interesser. Annonsen er en kommunikasjonsform som er utviklet for påvirkningsformål, enten det er for å få mottakeren til å kjøpe et produkt eller en tjeneste, eller for å endre mottakerens atferd i én bestemt retning. Det kan være alt fra budskap fra etater til politisk stemmesanking.

Annonsen kjennestegnes av at den søker oppmerksomhet blant det redaksjonelle stoffet og opptrer i en situasjon der mottakeren har mulighet til å bruke den tid han eller hun selv ønsker på den.

Annonseomsetningen i Norge i 2019 var 519,9 millioner for dagspresse, 28,5 millioner for fagpresse og 67,5 millioner for ukepresse/magasiner ifølge Medienorge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg