Lokalavis er en avis med et begrenset dekningsområde, for eksempel en by eller en kommune. De fleste norske aviser er lokalaviser og utgis enten digitalt, på papir eller begge deler.

Lokalavisene er viktige i norske lokalsamfunn. De har stor betydning for lokaldemokratiet og bidrar til å skape identitet og tilhørighet.

Norge er det landet i verden som har flest aviser i forhold til folketallet, og de fleste kommuner har minst én lokalavis. I de aller fleste kommunene har den mest utbredte lokalavisen en husstandsdekning på 30 prosent eller mer. Denne spredningen over hele landet er et viktig kjennetegn ved den norske avisstrukturen. Da pressestøtten ble innført i 1969, var det viktigste formålet å bevare lokal aviskonkurranse og å unngå lokale monopoler.

Lokalavisene kan være dagsaviser, 2–3 dagers aviser eller ukesaviser. Amedia er klart den største eieren av lokalaviser (31 av 45 i 2020). Sigurd Høst (2020) beskriver dagens eiersituasjon for lokalavisene som ustabil og viser at initiativet til nye overtakelser kan både komme fra Amedia eller Polaris, og fra avisene selv.

Lokalavisen kan være stor eller liten, avhengig av hvor mange som bor på stedet. Lokalavisen skiller seg fra regionavisene, som gjerne dekker et fylke eller en landsdel og riksavisene, som er landsdekkende.

Eksempler på lokalaviser er:

  • Aura Avis, som dekker Sunndal kommune og deler av kommunene Tingvoll og Nesset.
  • Avisa Oslo, som dekker Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Høst, Sigurd (2021). Avisåret 2020. Rapport nr. 108. Høgskulen i Volda.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg