Ole Jacob Sunde

Faktaboks

Ole Jacob Sunde
Født
23. januar 1954, Oslo
Ole Jacob Sunde regnes som en av landets mektigste mediestrateger. Bilde fra pressekonferanse i 2009 etter at det ble kjent at Kjell Aamot gikk av som konsernsjef i Schibsted ASA.
Ole Jacob Sunde
Av /SCANPIX.

Artikkelstart

Ole Jacob Sunde er en norsk forretningsmann, gründer, investor og medieleder. Han var fra 2002 til 2022 styreleder i Schibsted ASA som er Norges største mediekonsern. Sunde regnes som en av landets mektigste mediestrateger.

Utdanning

Sunde har en mastergrad i økonomi og ledelse fra Université de Fribourg i Sveits i 1976 og fra Kellogg School of Management, Northwestern University i USA i 1980. Han arbeidet som konsulent i McKinsey & Co. 1980-1983.

Investeringsrådgiver

Ole Jacob Sunde har lenge vært en aktiv investeringsrådgiver og investor. Han grunnla Industrifinans Forvaltning ASA i 1983 og var administrerende direktør i selskapet som han eide og drev fram til 2000. Han grunnla samme år Formuesforvaltning ASA som han er styreleder og administrerende direktør i. Selskapet forvaltet i 2016 ca. 54 milliarder kroner.

Medieleder

Sunde ble styremedlem i Schibsted i 2000 og styreleder samme sted i 2002. I årene som styreleder i Schibsted ASA har han stått i bresjen for krevende omstillingsprosesser etter hvert som lesere og annonsører har mistet mye av interessen for den tradisjonelle papiravisen. Under Sundes ledelse har Schibsted i likhet med øvrige mediekonsern forsøkt å kompensere noe av inntektstapet ved å innføre betalingsordninger for lesere på digitale plattformer som Ipad og smarttelefon. Det suksessrike annonseselskapet Finn.no er et Schibsted-selskap som har ekspandert sterkt i Sundes tid som styreleder. I disse årene har aviskonsernet dessuten satset aktivt internasjonalt, blant annet ved å kjøpe opp aviser og trykkerier i flere land.

Ved siden av å være styreleder i Schibsted ASA er Sunde også direktør og styreleder i Blommenholm industrier, som er Schibsteds største eier. Han er videre styreleder i Stiftelsen Tinius, som kontrollerer A-aksjen og dermed stemmeretten i Blommenholm industrier. Stiftelsen Tinius ble opprettet i 1996 for å sikre Aftenposten og VGs redaksjonelle frihet og uavhengighet.

Ledervervet i Stiftelsen har vært omstridt internt i avisbedriften, ettersom Sunde har betydelige eierinteresser i Schibsted.

Øvrige styreverv

Ole Jacob Sunde har en rekke styreverv. Han er fra 2021 styreleder i The Scott Trust Ltd. som er største eier av The Guardian (siden 2015), styremedlem i Prinsesse Märtha Louises Fond og styremedlem i Kulturhistorisk Museum.

Sunde er også eier av familieselskapet Ringgården AS.

Utmerkelser

  • I 2004 ble Sunde kåret til Årets styreleder.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg