Ole Jacob Sunde er en norsk forretningsmann, gründer, investor og medieleder. Fra 2002 er han styreleder i Schibsted ASA som er Norges største mediekonsern. Sunde regnes som en av landets mektigste mediestrateger. 

Sunde har en mastergrad i økonomi og ledelse fra Université de Fribourg i Sveits i 1976 og fra Kellogg School of Management, Northwestern University i USA i 1980. Han arbeidet som konsulent i McKinsey & Co. 1980-1983.

Ole Jacob Sunde har lenge vært en aktiv investeringsrådgiver og investor. Han grunnla Industrifinans Forvaltning ASA i 1983 og var administrerende direktør i selskapet som han eide og drev fram til 2000. Han grunnla samme år Formuesforvaltning ASA som han er styreleder og administrerende direktør i. Selskapet forvaltet i 2016 ca. 54 milliarder kroner.

Sunde ble styremedlem i Schibsted i 2000 og styreleder samme sted i 2002. I årene som styreleder i Schibsted ASA har han stått i bresjen for krevende omstillingsprosesser etter hvert som lesere og annonsører har mistet mye av interessen for den tradisjonelle papiravisen. Under Sundes ledelse har Schibsted i likhet med øvrige mediekonsern forsøkt å kompensere noe av inntektstapet ved å innføre betalingsordninger for lesere på digitale plattformer som Ipad og smarttelefon. Det suksessrike annonseselskapet Finn.no er et Schibsted-selskap som har ekspandert sterkt i Sundes tid som styreleder. I disse årene har aviskonsernet dessuten satset aktivt internasjonalt, blant annet ved å kjøpe opp aviser og trykkerier i flere land. 

Ved siden av å være styreleder i Schibsted ASA er Sunde også direktør og styreleder i Blommenholm industrier, som er Schibsteds største eier. Han er videre styreleder i Stiftelsen Tinius, som kontrollerer A-aksjen og dermed stemmeretten i Blommenholm industrier. Stiftelsen Tinius ble opprettet i 1996 for å sikre Aftenposten og VGs redaksjonelle frihet og uavhengighet.

Ledervervet i Stiftelsen har vært omstridt internt i avisbedriften, ettersom Sunde har betydelige eierinteresser i Schibsted.

Ole Jacob Sunde har en rekke styreverv. Han er styremedlem i The Scott Trust Ltd. som er største eier av The Guardian (siden 2015), styremedlem i Prinsesse Märtha Louises Fond og styremedlem i Kulturhistorisk Museum.

Sunde er også eier av familieselskapet Ringgården AS.

  • I 2004 ble Sunde kåret til Årets styreleder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.