.
Lisens: Begrenset gjenbruk

TV 4 er en svensk fjernsynskanal. Den ble startet i 1985 som Nordisk Television, med kapital fra blant annet Wallenberggruppen og landbrukssamvirket.

Programvirksomheten startet i 1990 som satellittfjernsyn. Etter at Kinnevik-gruppen (som blant sto bak TV 3) hadde kjøpt seg inn i eierselskapet, fikk TV 4 i 1991 konsesjon til å drive over jordbundet nett på linje med Sveriges Televisions to kanaler. I 1994 skiftet selskapet navn til TV 4 og ble børsnotert.

TV 4 er Sveriges største reklamefinansierte fjernsynskanal, målt etter seertall, og allerede i 1995 var seerandelen 28 prosent, større enn for de to offentlige kanalene, SVT1 og SVT2. TV 4s programtilbud inneholder en vesentlig høyere andel underholdning enn det man får gjennom de offentlige kanalene. I 1997 fikk deres såpeopera Tre Kronor for første gang flere seere enn nyhetssendingen Rapport på SVT1.

Kanalen må oppfylle de samme vilkårene når det gjelder for eksempel lokal produksjon som SVT ifølge den svenske Radio- og TV-loven, men det er intet krav om public service-ansvar, selv om kanalen har et public service-preg. For sin konsesjon til å drive reklamefjernsyn, betaler TV 4 en årlig avgift og en viss andel av reklameinntektene til staten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg