Odda Smelteverk var tidligere et norsk industriselskap etablert i Odda i 1924 for produksjon av kalsiumkarbid og dicyandiamid. Produksjonskapasiteten av kalsiumkarbid var på det høyeste cirka 120 000 tonn årlig, hvorav rundt 40 prosent ble videreforedlet til dicyandiamid.

Produksjon av kalsiumkarbid i Odda begynte allerede i 1908 i regi av britiske Alby United Carbide Factories, basert på vannkraft fra A/S Tyssefaldene. Foranledningen var behovet for kalsiumkarbid som råstoff for acetylen. Året etter startet North Western Cyanamide Company produksjon av kalsiumcyanamid (brukt til gjødsel) på det samme fabrikkområdet.

Etter at begge selskapene innstilte sin virksomhet i 1921 og cirka 1000 ansatte mistet arbeidet, ble Odda Smelteverk A/S grunnlagt i 1924 for å videreføre produksjonen. British Oxygen Company kjøpte aksjene i 1937, overtatt av amerikanske Philipp Brothers Chemicals i 1998.

I 2002 ble produksjonen stanset grunnet ulønnsom drift, og selskapet gikk året etter konkurs. Oppbyggingen av smelteverket hadde en avgjørende betydning for utviklingen av Odda som et tettsted.

  • Smeltedigelen : – en industrisaga : Odda smelteverk gjennom 80 år, 1989.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.