Odda Smelteverk

Cyanamiden
Odda Smelteverk - "Cyanamiden".
Cyanamiden
Lisens: CC BY NC SA 3.0
OvnIII
Ovn 3 ble satt i drift i 1982. Den hadde en produksjonskapasitet på 130 000 tonn årlig, og var en av verdens største lukkede kalsiumkarbidovner.
OvnIII
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Odda Smelteverk var et norsk industriselskap etablert i Odda i 1924 for produksjon av kalsiumkarbid og dicyandiamid. Produksjonskapasiteten av kalsiumkarbid var på det høyeste cirka 120 000 tonn årlig, hvorav rundt 40 prosent ble videreforedlet til dicyandiamid.

Historikk

Produksjon av kalsiumkarbid i Odda begynte allerede i 1908 i regi av britiske Alby United Carbide Factories, basert på vannkraft fra A/S Tyssefaldene. Foranledningen var behovet for kalsiumkarbid som råstoff for acetylen. Året etter startet North Western Cyanamide Company produksjon av kalsiumcyanamid (brukt til gjødsel) på det samme fabrikkområdet.

Etter at begge selskapene innstilte sin virksomhet i 1921 og cirka 1000 ansatte mistet arbeidet, ble Odda Smelteverk A/S grunnlagt i 1924 for å videreføre produksjonen. British Oxygen Company kjøpte aksjene i 1937, overtatt av amerikanske Philipp Brothers Chemicals i 1998.

I 2002 ble produksjonen stanset grunnet ulønnsom drift, og selskapet gikk året etter konkurs. Oppbyggingen av smelteverket hadde en avgjørende betydning for utviklingen av Odda som et tettsted.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Smeltedigelen : – en industrisaga : Odda smelteverk gjennom 80 år, 1989.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg