silo

Silo, lagringsrom for tørt massegods, som korn, mel, kull, koks, malm, salt, sement m.m. Siloen er ofte oppdelt i en rekke beholdere (celler, lommer) med sirkulært, fire-, seks- eller åttekantet tverrsnitt. Fyllingen foregår på toppen, ofte i forbindelse med spesielle losseapparater for skip. Bunnen er skrått stilt mot en tappeåpning dekket med luke, som muliggjør direkte tapping til vogn eller skip. For store siloer kreves godt maskinelt utstyr som letter lossing og fordeling til lommene, gunstig beliggenhet i forhold til omgivelsene og gode kommunikasjoner for betjening.

Faktaboks

Uttale
sˈilo
Etymologi
av gresk ‘underjordisk kornkammer’

I landbruket er silo i første rekke konserverings- og lagringsplass for silofôr; silo brukes også som lagringsplass for kraftfôr og kunstgjødsel. Se også kornsilo.

Siloforgiftninger

Siloforgiftninger kan opptre når personer går ned i fôrsiloer som ikke har noen form for utluftning. I bunnen av siloen kan nitrogenoksider (NO x) hope seg opp i høye konsentrasjoner, og forårsake alvorlig åndenød (av og til lungeødem som kan føre til døden 12–48 timer etter at personen har pustet inn gassen). En kjenner i Norge til flere dødsfall på grunn av siloforgiftning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg