Artikkelstart
Silo er lagringsrom for tørt massegods, som korn, mel, kull, koks, malm, salt, sement med mer. Siloen er ofte oppdelt i en rekke beholdere (celler, lommer) med sirkulært, fire-, seks- eller åttekantet tverrsnitt. Fyllingen foregår på toppen. Bunnen er skrått stilt mot en tappeåpning dekket med luke, som gjør det mulig å tappe innholdet direkte til vogn eller skip. For store siloer kreves godt maskinelt utstyr som letter lasting og lossing og fordeling til lommene. Det er også viktig at de har en gunstig beliggenhet med hensyn til godstransport.
Faktaboks
- Uttale
- sˈilo
- Etymologi
- av gresk ‘underjordisk kornkammer’
I landbruket er silo i første rekke konserverings- og lagringsplass for silofôr. Siloer brukes også til å lagre kraftfôr og kunstgjødsel. Se også kornsilo.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.