avgasser

Artikkelstart

Avgasser er gasser etter forbrenningsprosesser. Avgasser inneholder ofte skadelige forbrenningsprodukter. De mest kjente er karbonoksidene CO2 og CO, nitrogenoksider NOx og svoveloksider SOx. I tillegg finnes forskjellige partikler, tjærestoffer, blyforbindelser og hydrokarboner.

Det er ønskelig med en reduksjon i utslippene av avgasser som har skadelige effekter på helse eller miljø. Svovelutslipp til atmosfæren, som blant annet gir sur nedbør, kan reduseres ved å dreie forbruket fra fyringsoljer med høyt svovelinnhold til oljer med lavt svovelinnhold. Bly og blyforbindelser er giftige både for mennesker og dyr, og har blitt redusert ved at man i stor grad har gått over fra blyholdig bensin til blyfri bensin til bruk i forbrenningsmotorer. Utslipp av CO2 i atmosfæren øker Jordens drivhuseffekt; ved å redusere bruken av fossile brennstoffer minker man også disse utslippene.

Bruk av tekniske innretninger kan i en del tilfeller redusere utslippene av skadelige stoffer til omgivelsene, for eksempel katalysator i bilmotorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg