Kraftmuseet – Tysso I kraftverk

Kraftmuseet, opprinnelig kjent som Tyssedal kraftanlegg, er et teknisk-industrielt kulturminne (museum) i Tyssedal i Odda kommune, Hordaland. Kraftstasjonen ligger ved riksvei 13, seks kilometer nord for Odda sentrum.

Kraftanlegget består av kraftstasjonsbygning og verkstedsbygning ved Sørfjorden, rørgate, ventilhus, fordelingsbasseng og vokterbolig på Lilletopp. To tunneler fra Vetlevann til Lilletopp, inntaksdammen Vetlevann, samt den store Ringedalsdammen. Kraftanlegget ble fredet av Riksantikvaren i 2000, og er i nasjonal sammenheng regnet som et kulturminnene i norsk kraftproduksjon.

Da kraftverket stod ferdig i 1918, var det installert 15 aggregater med peltonturbiner på til sammen 100 MW. Stasjonen produserte 25 Hz vekselstrøm (som ikke er anvendbar i alminnelig forsyning) og hadde en midlere årsproduksjon på maksimalt 729 GWh. Tyssedal kraftanlegg var Nord-Europas første høytrykksanlegg. Kraftanlegget er bygget opp rundt Tyssovassdraget. Nedslagsfeltet ligger på vestre del av Hardangervidda, hvor det ligger en rekke vann på rundt 1200 moh. Disse har avløp til Ringedalsdalsvatnet som ved naturlig vannstand ligger 440 moh. Like nedenfor ligger Vetlevann på rundt 415 moh. Fra Vetlevatn renner elven Tysso ned til Tyssedal og Sørfjorden.

En sentral forutsetning for kraftverket var den dype, isfrie Sørfjorden som gjorde det mulig å etablere lønnsom storindustri med drift året rundt. Arealet for storindustri var ikke tilstrekkelig i Tyssedal, så de største kraftkundene – de engelske karbid- og cyanamidfabrikkene – ble lagt til Odda. Allerede før kraftutbygingen startet, 15. juni 1906, hadde The Sun Gas Co underskrevet kontrakt om kjøp av 20 000 elektriske hestekrefter (ca. 129 000 millioner kWh) 25 perioders strøm (se frekvens) fra 1. mai 1908. Byggingen av kraftanlegget startet i september 1906, og i mai 1908 begynte leveringen av elektrisitet til smelteverkene i Odda.

Den gamle stasjonen ble fredet som kulturminne i 2000 og inngår nå i Kraftmuseet, tidligere Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. juni svarte Ola Nordal

Takk for våken lesing og påpeking! Artikkelen er nå oppdatert av den fagansvarlige. Alt godt fra Ola i redaksjonen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.