gjær

Pressgjær
Av .

Artikkelstart

Gjær er ulike mikroskopiske sopparter som spalter sukker til alkohol og karbondioksid. Gjær brukes blant annet i baking, vinlegging og ølbrygging.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt gerð, ‘det å gjøre’

Pressgjær

I dagligtalen betegner ofte gjær en plastisk masse som består av gjærceller og om lag 75 prosent vann, pressgjær. Pressgjær anvendes ved baking for å få deigen til å heve seg. Hevningen kommer av at karbondioksid dannes under gjæringen, og gir små gasslommer inne i deigen. Gjær produseres blant annet av en fortynnet løsning av melasse som blir podet med en kultur av gjærsopp. Stivelse blir tilsatt for å gjøre den mer holdbar. Pressgjær har begrenset varighet og skal oppbevares kjølig.

Tørrgjær

Tørrgjær er tørka gjær i pulverform med lang holdbarhet. Tørrgjær brukes på samme måte som gjær, men blandes gjerne først sammen med melet, ikke først sammen med væske slik som er vanlig for pressgjær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg