gjær

Gjær, mikroorganismer som spalter sukker til alkohol og karbondioksid. Brukes blant annet i baking, vinlegging og ølbrygging.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt gerð, ‘det å gjøre’

Pressgjær

I dagligtalen betegner ofte gjær en plastisk masse som består av gjærceller og ca. 75 % vann, pressgjær. Anvendes ved baking for å få deigen til å heve seg. Hevningen kommer av at gassen karbondioksid dannes under gjæringen. Gjær produseres blant annet av en fortynnet løsning av melasse som blir podet med en kultur av gjærsopp. Stivelse blir tilsatt for å gjøre den mer holdbar. Pressgjær har begrenset varighet og skal oppbevares kjølig.

Tørrgjær

Gjær i pulverform med lang holdbarhet. Har for øvrig samme egenskaper som pressgjær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg