fluoritt

Fluoritt

Av /KF-arkiv ※.

Fluoritt fra Kongsberg, Buskerud. Foto: P. Aas, Naturhistorisk museum, UiO.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fluoritt, Konnerud, Drammen. ©Egil Hollund - begrenset lisens

Fluoritt
Av .

Artikkelstart

Fluoritt, mineral som opptrer i alle mulige farger, oftest fiolett. Mineralet er meget utbredt, særlig på ganger og sprekker i granitter og deres kontaktsoner. Det krystalliserer kubisk, og spalter lett i fire retninger etter oktaederet. Kjemisk er det et kalsiumfluorid (CaF2).

Faktaboks

Uttale
fluorˈitt
Etymologi
av latin for ‘flyte’ og -itt
Også kjent som
flusspat

I mange tilfeller viser mineralet fluorescens, det vil si at det utsender synlig lys av forskjellig farge ved bestråling med ultrafiolett lys. Også fosforescens kan forekomme, slik at lysutsendelsen fortsetter i kortere eller lengre tid etter at bestrålingen er opphørt. En annen interessant egenskap ved enkelte fluoritter er termoluminescens, det vil si lysutsendelse ved svak oppvarming.

Bruk og utvinning

Mineralet har stor økonomisk betydning, og har sitt navn fra bruken i metallurgiske smelter som et flussmiddel. Foruten i smelteindustrien (stål og aluminium), har det anvendelse i emalje- og glassindustrien og til fremstilling av kjemikalier (flussyre). Feilfrie krystaller brukes til optiske formål.

Det har tidligere vært drift på fluoritt flere steder i Norge, særlig i Kongsberg-området (Lassedalen gruve) og Telemark (Tveitstå ved Bandak). En yttrium- og ceriumrik varietet, yttrofluoritt, er beskrevet fra Hundholmen i Tysfjord.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning halid
Kjemisk formel CaF2
Hardhet 4
Massetetthet 3,1–3,2 g/cm³
Krystallsystem kubisk

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg