Faktaboks

AS Tyssefaldene
Offisielt navn
AKTIESELSKABET TYSSEFALDENE
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Tyssedal
Stiftet
20.04.1906
Daglig leder
Jan Alne
Styreleder
Asbjørn Grundt

AS Tyssefaldene er et norsk kraftproduksjonsselskap i Tyssedal i Odda kommune, Hordaland. Tyssefaldenes virksomhet består i dag av omsetning av kraft fra det innleide vannkraftverket Tysso II (innleid fra Statkraft). Kraften leveres til selskapene SEAS og Tizir Titanium & Iron AS basert på langsiktige kontrakter i henhold til konsesjon. Dessuten leveres konsesjonskraft til Odda kommune, Ullensvang kommune og Hordaland fylkeskommune.

Selskapet ble grunnlagt i 1906 av industribyggeren Sam Eyde og eies i dag av Statkraft (60 prosent) og DNN Industrier (40 prosent).

Det første kraftverket, Tysso I, var i drift til 1989. Stasjonsbygningen til dette kraftverket, som var tegnet av arkitektene Thorvald Astrup og Victor Nordan, ble fredet som kulturminne i 2000 og er nå museum (Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gravdal, Jan: Tyssefaldene : krafttak i 100 år : 1906–2006, 2006, isbn 82-7326-072-0

Faktaboks

AS Tyssefaldene
Sektorkode
1120 Statlig eide aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
35.111 Produksjon av elektrisitet fra vannkraft

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg