kalksalpeter

Artikkelstart

Kalksalpeter er et mineralgjødselslag som består av 15,5% nitrogen og 19% kalsium. Kalksalpeter er hygroskopisk og løser seg hurtig opp selv under tørre forhold. Kalksalpeter er et av få gjødselslag som virker pH-hevende ved bruk og som tilfører vannløselig kalsium. Effekten på pH skyldes at mesteparten av nitrogenet er i nitratform – og har ingenting med innholdet av kalsium å gjøre.

Historikk

Kalksalpeter er en av de første nitrogengjødslene som ble industrielt framstilt i stor skala. Dette skjedde ved Norsk Hydros fabrikker på Notodden og Rjukan først på 1900-tallet. Den opprinnelige prosessen (Birkeland-Eydes metode) var å få luftens innhold av nitrogen og oksygen til å reagere under høyt trykk og temperatur og dannet nitrogenoksider. Oppløst i vann ble nitrogenoksidene til salpetersyre. Denne salpetersyren ble mettet med kalkstein og saltet kalsiumnitrat ble dannet. Produktet ble kalt Norgessalpeter for å differensiere det fra Chilesalpeter (natriumnitrat). Etter hvert ble benevnelsen kalksalpeter mer og mer benyttet. I moderne tid benyttes en annen produksjonsprosess for kalksalpeter. Yara er verdens dominerende produsent av kalksalpeter. Yara bruker nå navnet YaraLiva® om sine kalksalpeterprodukter for friland. Den vannløselige kalksalpeteren kalles nå YaraTera CALCINIT.

Bruk

For ca 100 år siden var kalksalpeter det dominerende nitrogengjødselslaget i Norge og delvis Sverige. Siden har andre nitrogengjødsler overtatt denne posisjonen. Kalksalpeter brukes nå som en tilleggsgjødsel – i vekstsesongen – særlig der det er ønske om hurtig virkning. I lukkede dyrkingssystemer i veksthus der all plantenæring tilføres i vannet er kalksalpeter svært viktig på grunn av innholdet av vannløselig kalsium.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg