Georges Henein

Faktaboks

Georges Henein
Uttale
fr. utt. enˈɛ
Født
1914
Død
1973

Artikkelstart

Georges Henein, egyptisk forfatter og journalist. Heneins far var koptisk diplomat og hans mor var italiensk. Han bodde i perioder av sitt liv i Paris. Hovedgrunnen til dette var at egyptiske myndigheter så på ham som uønsket på grunn av hans venstreradikale synspunkter. Henein var meget språkmektig og skrev blant annet på arabisk, men hovedparten av hans verk er skrevet på fransk.

Tilbake i Egypt etter et studieopphold i Frankrike på 1930-tallet, utgav han i Kairo det surrealistiske manifestet De l'irréalisme (1935, «Om irrealismen») og grunnla 1940 Al Tattawor, det første litterære og kunstneriske avantgardetidsskrift i den arabiske verden. Han var også med på å starte flere franskspråklige tidsskrifter og forlag i Kairo. Etter 1948 distanserte han seg fra surrealismen, men han publiserte fremdeles tekster i tidsskrifter som sto bevegelsen nær.

Heneins virke var preget av ønsket om å forene arven fra sitt etniske fedreland Egypt med impulsene fra sitt kulturelle fedreland Frankrike. Før 1960-årene var han en viktig deltaker i kulturdebatten i begge land. Deretter trakk han seg mer tilbake, men gjorde fremdeles en innsats som kritiker og journalist. Flere manuskripter er utgitt etter hans død, og interessen for denne delen av hans forfatterskap er økende. Blant verkene hans kan nevnes diktsamlingene Déraisons d'être (1938, «Galskaper ved å være»), L'Incompatible (1949, «Det som ikke lar seg tilpasse»), Seuil interdit (1956, «Forbudt terskel») og Le Signe le plus obscur (1977, «Det mest gåtefulle tegn»). En samling av hans dikt, fortellinger, essayer og artikler utkom i 2006.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg