Raymond Johansen

Faktaboks

Raymond Johansen
Født
14. februar 1961, Oslo
Raymond Johansen i 2014, da han var partisekretær i Arbeiderpartiet.

Artikkelstart

Raymond Johansen er norsk politiker for Arbeiderpartiet, som siden 2015 har vært byrådsleder i Oslo. Fra 2009 til 2015 var Johansen partisekretær i Arbeiderpartiet.

Bakgrunn

Raymond Johansen er utdannet rørlegger fra yrkesskolen i 1979. Han arbeidet som rørlegger i ti år og drev samtidig bistandsarbeid og deltok i Røde Kors' hjelpearbeid. Johansen var avdelingsdirektør i Norad fra 1995 til 2000. I 2002 var han Norges chargé d'affaires i Eritrea. Fra 2002 til 2005 var han generalsekretær i Flyktninghjelpen. Han var også leder av sportslig utvalg i Vålerenga fotball fra 2007 til 2009 og er kjent som en trofaste tilhenger av klubben.

Bakgrunn i SV

Raymond Johansen startet sin politiske karriere i Sosialistisk Venstreparti. Han var leder av Sosialistisk Ungdom fra 1986 til 1988 og leder i Oslo SV fra 1990 til 1991.

Fra 1991 til 1995 var han byråd for miljø og samferdsel i Oslo, men han ble ikke valgt til bystyret i 1995; delvis skyldtes det at han hadde erklært seg som tilhenger av EU foran folkeavstemningen i 1994. Han meldte seg derfor ut av SV og forlot politikken en periode.

Karriere i Arbeiderpartiet

I 1997 ble Raymond Johansen medlem av Arbeiderpartiet, og var statssekretær i Utenriksdepartementet fra 2000 til 2001. Han returnerte til Utenriksdepartementet som statssekretær fra 2005 til 2009 før han ble partisekretær i Arbeiderpartiet i 2009, da han avløste Martin Kolberg.

Byrådsleder

Raymond Johansen gikk av som partisekretær 2015 for å stille som byrådslederkandidat i Oslo. Arbeiderpartiet gikk svakt tilbake ved valget, men med solid fremgang for Miljøpartiet De Grønne ble det flertall for et nytt byråd, der også hans gamle parti SV inngår. Byrådet inngikk en formell avtale med Rødt, som sikret budsjettflertall.

Johansen har fremstått som en tydelig byrådsleder, og byrådet har blant annet oppfylt valgløftene om å innføre eiendomsskatt og redusere biltrafikken i byen. Men til tross for en viss politisk suksess fikk ikke Johansen og Arbeiderpartiet uttelling ved valget i 2019. Tvert imot ble det et katastrofevalg for Oslo Arbeiderparti, som gikk tilbake fra 32 prosent til 20 prosent oppslutning i byen. Men betydelig fremgang for samarbeidspartiene SV og MDG gjorde at det rødgrønne byrådet beholdt flertallet. Fra 2019 leder Johansen et byråd der Arbeiderpartiet har fire byråder, MDG tre byråder og SV to byråder.

Byrådet ble felt av et mistillitsforslag sommeren 2021. Bystyrets flertall mente MDGs byråd Lan Marie Berg ikke hadde oppfylt informasjonsplikten i saken om konstnadsoverskridelsene i prosjektet om Oslos reservevannforsyning. Johansen stilte seg da solidarisk med Berg, og hele byrådet gikk av. Det var imidlertid ingen endringer i bystyrets sammensetning, og Johansen kom tilbake med et nytt byråd uken etter der sammensetningen, bortsett fra Berg, var den samme.

Familierelasjoner

Raymond Johansen er nevø av Arbeiderpartiets profilerte Oslo-politiker Thorbjørn Berntsen og tidligere svigersønn av partileder Reiulf Steen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg