Arkitektonisk skisse
Arkitektonisk skisse tegnet av Sverre Fehn i andre halvdel av 1970-årene.
Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY NC 3.0
Skulptural skisse

Impresjon av Amélie de Montfort, terracotta, 19,4 × 8,3 × 8,9 cm, skulpturert av Jean-Baptiste Carpeaux i cirka 1867–1869

Skulptural skisse
Metropolitan Museum of Art, New York, Public Domain.

En skisse er et utkast til et to- eller tredimensjonalt kunstverk eller en bygning som fremhever karakteristiske kjennetegn, men uten å inkludere detaljer.

Faktaboks

Etymologi
via italiensk schizzo 'første utkast, hurtig laget'
Også kjent som

riss

En skisse antyder hvordan det endelige verket er planlagt å se ut. En skisse kan også bli laget som et sluttprodukt i seg selv, som et frittstående idéutkast.

En skisse er i regelen langt mindre ferdig formulert enn en studie, selv om forskjellen mellom skisse og studie kan være liten.

Oljeskisse

Jernbanestasjon

La gare Saint-Lazare, les signaux, olje på lerret, 65 × 81 cm, malt av Claude Monet i 1877. Monet var nøye med å kategorisere sine malerier etter ferdighetsgrad, og dette definerte han som en skisse (esquisse). Prisen ble desto lavere enn for malerier han mente var ferdige. Bildet eies av Landesmuseum i Hannover.

Av .

En skisse i teknikken oljemaling på lerret eller plate kaller man oljeskisse. En oljeskisse er karakterisert ved at bildet vanligvis blir utført spontant og at det har små ytre mål.

På 1800-tallet ble oljeskissen populær blant mange malere som ønsket å uttrykke en subjektiv holdning i penselstrøk og oljemalingens substans.

Blant impresjonistene fikk oljeskissen høy status, særlig fordi denne måten å male på egnet seg til malerier som ble utført en plein air, det vil si som friluftsmaleri. For Claude Monet var en skisse (esquisse) et maleri hvor han la vekt på en rask nedtegnelse av hele komposisjonen uten detaljer.

Skissernas Museum

Arkitektonisk tegning
Forskjellen mellom en skisse og en studie kan være liten.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 2.0

I Lund i Sverige etablerte man i 1934 et eget museum for skisser. Skissernas Museum er en del av Lunds universitet. Museet har som oppgave å samle inn, katalogisere og stille ut skisser og forarbeider til offentlig kunst og arkitektur.

Museets samlinger, som dekker perioden fra 1900 og fremover til nåtid, omfatter både skisser av svenske og internasjonale kunstnere og arkitekter. Museets forskningsperspektiv er å behandle skissene som en del av utøvernes arbeidsprosesser som inkluderer estetiske og sosiale vurderinger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Helliesen, Sidsel (1993). Tegnekunst. Fra forarbeid til ferdig kunstverk. Oslo: Labyrinth Press
  • House, John (2004). Impressionism. Paint and Politics. New Haven: Yale University Press
  • Kristenson, Hjördis (2020). Skissernas Museum. Arkitektur, plats, process. Lund: Skissernas Museum
  • Sandberg, Erik (2017). Från skiss til skiss. En studie av skissbegreppet och Henri Matisses Chapelle du Rosaire. Stockholm: Södertörns Högskola
  • Sutton, Peter C. (2004). Drawn by the Brush. Oil Sketches of Peter Paul Rubens. New Haven: Yale University Press

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg