Fra vestkysten av øya Antigua.

av iStockphoto. Begrenset gjenbruk

Antigua og Barbuda, konstitusjonelt monarki i Karibia, omfatter øyene Antigua, Barbuda og Redonda samt noen små øyer. Det inngår midt i Leewardøyene i De små Antiller og ligger mellom Det karibiske hav og det vestlige Atlanterhavet. Nærmeste naboland er Saint Kitts og Nevis, den britiske kronkolonien Montserrat og det oversjøiske franske departement Guadeloupe. Det kalles «De 365 strenders land». Hovedstad og største by er St. John’s på Antigua.

Antigua og Barbuda (navnet) kommer av spansk: ‘antigua’, ‘gammel’, og ‘barbuda’: ‘skjegget’. Antigua, egentlig Santa María de la Antigua, ble navngitt av Columbus etter en gammel kirke i Sevilla i Spania; ‘barbuda’ av spansk ‘skjeggete’.

Antigua og Barbuda er hovedsakelig lavtliggende øyer. Antigua (281 km2) har innskårne kyster omgitt av grunner og korallrev samt flere små øyer. I vest stiger vulkanske bergarter til øyas høyeste punkt, Boggy Peak (Mount Obama) 402 meter over havet. Fravær av fjell og lite skog skiller Antigua fra de andre Leeward-øyene. Det er mange fine havner og strender, men ingen elver og få kilder.

Barbuda (161 km2) er en koralløy 40 kilometer nord for Antigua. Den er flat og skogkledd. Den eneste tettbebyggelsen, Codrington, ligger i en lagune vest på øya.

Redonda (2,6 km2) er en klippeøy 56 kilometer sørvest for Antigua. Høyeste punkt er 305 meter over havet.

Øyene mangler tilstrekkelige mengder av grunnvann.

Det tropiske klimaet modereres av temmelig konstante nordøstlige passater. Gjennomsnittlig nedbørsmengde er 990 millimeter i året; september-november har mest nedbør. Luftfuktigheten er lav og det er gjentatte tørkeperioder. Orkan inntreffer gjennomsnittlig en gang i året. Temperaturene varierer fra 23 oC om vinteren til 30 oC sommer og høst. Den kjøligste perioden er desember-februar.

Den sandholdige jorden på store deler av øyene er dekket av kratt. Deler av Antigua er mer fruktbare og har tropisk vegetasjon. Planting av trær som mahogni, akasie og seder på Antigua har bidratt til at 11 prosent av arealet er i ferd med å bli skogdekt.

Det finnes skog på Barbuda. På sandgrunn finnes sukkulenter som aloe, kandelaberkaktus og melonkaktus. Vanlige blomsterplanter er blant annet bougainvillea, hibiskus og frangipani (Plumeria).

Det er to flaggermusarter. Indisk mungo, geit og dådyr er blant innførte dyr. I havet svømmer blant annet knølhval.

Av fugler kan nevnes tropikfugl, brunpelikan, fregattfugl, kveghegre, kolibrier og den endemiske (stedegne) barbudasangeren.

Det er påvist fire arter av havskilpadde, én landskilpadde og trefrosk.

Av havfisker finnes blant annet barracuda, flere snapper-arter, gullmakrell (dolfin), korallrevsfisker og en rekke arter av koraller og muslinger.

87,3 prosent av befolkningen er svarte hovedsakelig av afrikansk herkomst og etterkommere av slaver. 4,7 prosent er av blandingsrase, 2,7 prosent er spanskættede latinamerikanere og 1,6 prosent er hvite (The World Factbook 2015). Omkring 98 prosent av befolkningen bor på Antigua; resten er bosatt på Barbuda. Redonda er ubebodd.

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 78,53 år for kvinner og 74,23 år for menn (The World Factbook, 2015).

Protestanter utgjør 68,3 prosent og romersk-katolikker 8,2 prosent av befolkningen. Andre trossamfunn er protestantiske og katolske minoriteter.

Engelsk er offisielt språk.

Antigua og Barbuda er en demokratisk og parlamentarisk enhetsstat. Landet er et monarki med den britiske dronning som formelt statsoverhode. Hun er representert av en innfødt generalguvernør. Parlamentet består av Senatet med 17 medlemmer utnevnt av generalguvernøren og Representantenes Hus med 17 medlemmer valgt direkte for fem år. I praksis har Antigua og Barbuda et topartisystem.

Landet er inndelt i seks administrative parishes (prestegjeld) og to avhengige områder (Barbuda, Redonda).

Landets forsvarsstyrke, Royal Antigua and Barbuda Defence Force, består av en infanteribataljon, kystvakt og en støtteenhet. Antigua og Barbuda er medlem av Regional Security System, et forsvarssamarbeid med deltagelse av syv østkaribiske stater.

Antigua og Barbuda er medlem av FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, Samveldet av nasjoner, Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), Den østkaribiske valutaunion, CARICOM og Cotonou-avtalen.

Antigua ble først befolket av amerindianske jeger- og samlergrupper cirka 3100 fvt. Disse ble etterfulgt av jordbrukende arawaker fra nedre Orinoco. De fleste forlot Antigua cirka 1100 e. Kr.; gjenværende ble overfalt av kariber og drept eller gjort til slaver.

Antigua og Barbuda ble oppdaget av Columbus i 1493, men spaniere koloniserte ikke øya. Engelske nybyggere slo seg ned på øyene på 1600-tallet og styrte fra 1632 til 1981, bortsett fra fransk styre en kort tid i 1666.

Slaveriet ble opphevet 1834. Fra 1860 ble Antigua styrt som en koloni sammen med Barbuda. 1958-62 var Antigua og Barbuda en del av Den vestindiske føderasjon. Øyene ble en selvstendig stat i 1981.

I 1975 ble tre fjerdedeler av bebyggelsen ødelagt av en orkan. På 1990-tallet ble Antigua og Barbuda hardt rammet av den internasjonale økonomiske krisen. Landets økonomi er blitt noe bedre, men utenlandsgjelden er fortsatt stor.

Siden 1960, da sukkerprodukter var viktigste eksportvare, har jordbruk hatt en sterkt redusert betydning og står for 2,3 prosent av BNP (2014). Det dyrkes blant annet bomull, sukkerrør, frukt og grønnsaker. Det drives noe fiske.

Industrien omfatter blant annet tekstiler, rom, møbler og elektroniske komponenter og utgjør 17,9 prosent av BNP (2014). Det er litt fiskeindustri.

Tjenestenæringene står for 79.8 prosent av BNP (2014). Turisme er landets viktigste inntektskilde og er også viktigst for sysselsettingen. St. John’s er en stor havn for cruisebåter.

2 amerikanske militærbaser på Antigua gir også betydelige inntekter.

Det er obligatorisk skole for aldersgruppen 5-12 år og borgerne har rett til utdannelse til de er 16 år. Det er gratis undervisning i offentlige skoler. Det er to medisinske universiteter og en avdeling av University of the West Indies.

Det er to dagsaviser; flere aviser utgis en og to ganger i uken. Antigua og Barbuda har både statlig kringkasting og sendinger formidlet av amerikansk fjernsyn. Den lokale kanalen ABS TV10 sender kun lokale programmer. Det er lokale og regionale radiostasjoner.

To fremstående kvinnelige romanforfattere er Jamaica Kinkaid (1949-) og Marie-Elena John (1963-).

Musikken har en utpreget afrikansk karakter. Calypso, soca, steeldrum og reggae er de vanligste musikksjangerne. Antigua and Barbuda Music Festival (Romantic Rhytms) er en årlig internasjonal musikkfestival.

Cricket er den mest populære sportsgrenen.

Norge er representert i Antigua og Barbuda med et honorært konsulat i St. John’s. Den norske ambassaden i HavannaCuba er sideakkreditert til Antigua og Barbuda. Antigua og Barbuda har ingen representasjon i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.