Faktaboks

Uttale
måntsərˈæt
Hovedstad
Plymouth
Statsform
Britisk oversjøisk territorium
Landareal
100 km²
Innbyggertall
ca. 4500 (nasjonalt estimat, 2021)
Valuta
Dollar
Nasjonalsang
'Motherland'
Flagg
Soufriere Hills

11. oktober 2009 ble den vulkanen Soufriere Hills fotografert fra Den internasjonale romstasjonen. Utbrudd i perioden 1995-2000 førte til at to tredjedeler av befolkningen forlot Montserrat.

Montserrat, plassering
Montserrat (mørkegrønt) ligger i Nord-Amerika (lysegrønt).
Montserrat, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Montserrat med naboland rundt, kart
Montserrat og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Montserrat er en øy nordøst i Det karibiske hav, sørøst for Puerto Rico, i Leewardøyene. Øya er et britisk oversjøisk territorium, med et areal på 102 km2 og 5627 innbyggere (2017).

I årene 1995–2000 forlot to tredjedeler av befolkningen Montserrat på grunn av utbrudd fra vulkanen Soufrière Hills i 1995 og senere. Den sørlige halvdelen av øya består av en forlatt, 58 km2 stor, såkalt eksklusjonssone. Øyas areal øker gradvis gjennom oppbygging av vulkanske avsetninger på sørøstkysten. Den juridiske hovedstaden er Plymouth, Brades er midlertidig hovedstad mens Little Bay er under bygging.

Montserrat ble navngitt av Columbus i 1493 etter landskapet ved klosteret Santa Maria de Montserrate i Spania. ’Montserrat’ betyr sagtakket fjellkatalansk.

Offisiell nasjonalsang er den britiske: ’God Save the King’ (’Gud bevare kongen’). Lokal nasjonalsang er ’Motherland’ (’Fedreland’).

Geografi og miljø

Icterus oberi
Montserratpirolen er Montserrats nasjonalfugl.
Av .

Den pæreformede øya er 16 kilometer lang og 11 kilometer bred, og fjellendt. Det høyeste fjellet er stratovulkanen Soufrière Hills, 915 meter over havet. Vulkanens siste utbrudd var i 2012. En lavakuppel bygger seg vekselvis opp og synker, og ble målt til 1050 meter over havet i 2015. Montserrat har tre vulkanske sentre. Eksklusjonssonen i sør er dekket av tykk aske og minner om et månelandskap. Det er 15–30 meter høye klipper ved kysten og flere sandstrender på øyas vestside. Det er noen få vassdrag i daler. Utenfor kysten, som har flere korallrev, finnes småøyene Little of Redonda og Virgin, samt Statue Rock.

Åsene er dekket av grønn vegetasjon. Sentralt i det nordlige området, som stort sett er uberørt av vulkansk aktivitet, er det frodig regnskog med et rikt dyre- og planteliv. Blant dem er 132 arter av trær, 13 pattedyrarter og 112 fuglearter. Den kritisk truede montserratpirolen er nasjonalfugl. Flere arter av havskilpadder legger egg på strendene. Korallrevene har mange arter av blant annet fisker og koraller.

Det tropiske klimaet er varmt og fuktig, og med små døgn- og årstidsvarisjoner. I gjennomsnitt er dagtemperaturene 28–30 oC og nattemperaturene omkring 23 oC. Det er mest nedbør mellom juni og oktober. Ødeleggende orkaner inntreffer mellom juni og november. Klimaet er tørrest fra desember til april.

Folk og samfunn

Omkring 8000 mennesker, to tredjedeler av befolkningen, flyktet fra Montserrat etter den vulkansk aktiviteten i 1995, enkelte har kommet tilbake (2016). Hovedstaden Plymouth var helt forlatt i 1997.

Mennesker av afrikansk avstamning utgjør 88,4 prosent av befolkningen og blandede 3,7 prosent, kaukasiere 2,7 prosent; resten er andre minoriteter (2011). Urbaniseringsgraden er 9 prosent av befolkningen (2015). Bare den nordlige halvdelen av Montserrat er befolket.

Forventet gjennomsnittlig levealder er 75,8 år for menn og 72,9 år for kvinner (2016).

67,1 prosent av befolkningen er protestanter, 11,6 prosent er romersk-katolikker og 1,4 prosent rastafarianere (2001).

Engelsk er det offisielle språket, talespråket har lokal aksent.

Stat og politikk

Plymouth
Boligområde i Plymouth ødelagt av vulkanutbrudd.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Montserrat er et selvstyrt britisk oversjøisk territorium og et parlamentarisk demokrati. Statsoverhodet er den britiske monarken, representert av en guvernør. Statsminister siden 2014 er Donaldson Romero. Det utøvende råd består av guvernør, statsministeren, finansminister, justisminister og tre andre ministere. Det er et lovgivende råd med ett kammer med 11 seter, hvorav 9 er direkte valgt med absolutt majoritet fra enmannskretser valgt i to omganger for fem år og to er ex officio-medlemmer (justisministeren og finansministeren).

Montserrat har ingen regulære militære styrker. Forsvaret er Storbritannias anliggende. Det er en politistyrke, Royal Montserrat Police Force.

Montserrat er medlem av Caricom.

Historie

Arkeologiske funn viser at Montserrat hadde bosetning mellom 4000 og 2500 fvt. Øya var befolket av karibere da Kristoffer Columbus annekterte den for Spania under sin andre reise i 1493. Engelske og irske kolonister fra Saint Kitts bosatte seg på øya fra 1632, og øya kom under britisk kontroll. Flere irske immigranter kom fra Virginia. Slaver ble innført fra 1664.

Briter og franskmenn kjempet om kontroll over øya under mesteparten av 1700-tallet før den ble en britisk besittelse i 1783. Slaveriet ble opphevet i 1834. Fra 1871 ble Montserrat administrert som en del av den britiske føderale kolonien Leewardøyene, som omfattet De britiske Jomfruøyer, Saint Kitts-Nevis-Anguilla og Dominica. Montserrat ble en egen koloni da føderasjonen ble avskaffet i 1956 og var en del av Den vestindiske føderasjon mellom 1958 og 1962.

I 1985 ødela orkanen Hugo mer enn 90 prosent av øyas bygninger, og turisttrafikken stanset nesten helt. Montserrat var betydelig gjenoppbygd da Soufrière Hills-vulkanen fikk et uventet utbrudd i juli 1995 og begrov hovedstaden Plymouth, ødela flyplassen og gjorde øyas sørlige halvdel ubeboelig. To tredjedeler av befolkningen flyttet fra Montserrat. Det har vært vulkansk aktivitet også senere.

En ny flyplass åpnet i 2005.

Økonomi og næringsliv

På de delene av øya som ikke er rammet av vulkanutbrudd, er det frodig regnskog med et rikt dyre- og planteliv. Her ligger en iguana og soler seg.
.

Den beskjedne økonomien ble satt kraftig tilbake av vulkanutbruddene. Gjenoppbyggingen, som finansieres blant annet med bistand fra Storbritannia, kom i gang i siste del av 1990-årene og mange ble sysselsatt innen bygg, anlegg og turisme.

Jordbruk omfatter 1,6 prosent av BNP (2016). Det dyrkes blant annet kål, gulrøtter, agurk, tomat, løk og pepper. Fra kveg produseres det blant annet kjøtt.

Industri utgjør 21,8 prosent av BNP (2016). Blant annet produseres rom, tekstiler og elektronikk.

Tjenestenæringene står for 76,6 prosent av BNP (2016). Viktigst er turisme, med blant annet vulkanbeskuing og dykking.

Myntenheten er østkaribisk dollar = 100 cent.

Kunnskap og kultur

Skolegang er obligatorisk for barn i alderen 5–14 år og gratis til dem under 17 år. Eneste videregående skole er Montserrat Secondary School.

Det er ingen dagsavis, men én ukevis. Øya har tre radiostasjoner, deriblant den nasjonale radiostasjonen ZJB Radio Montserrat, og én fjernsynsstasjon.

Musikk og dans preges av afrikanske og britiske/irske elementer. Calypso og soca er populære musikkformer. Maizie Ursula Williams var medlem av popgruppen ’Boney M’.

Kjente forfattere er blant annet poeten og historikeren Howard Archibald Fergus (1937–) og poeten, dramatikeren og romanforfatteren Edward Archibald Markham (1939–2008).

St. Patrick’s Day feires på Montserrat i en uke i mars hvert år. Montserrat Carnival arrangeres årlig fra midten av desember til nyttår.

Montserrat og Norge

En overenskomst om utveksling av opplysninger i skattesaker mellom Montserrat og Norge ble inngått i 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg