hibiskus

Hibisscus rosa-sinensis
Hibisscus rosa-sinensis
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hibiscus cannabinus, javajute. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Hibiskus. Syriahibisk, Hibiscus syriacus. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Hibiskus er en planteslekt i kattostfamilien. Slekten inneholder om lag 300 tropiske og to europeiske arter, både urter, trær og busker.

Faktaboks

uttale:
hibˈiskus
også kjent som:
Hibiscus

Vanlige arter og bruk

På grunn av de store, ofte praktfullt fargede blomstene er mange arter prydplanter. Dette gjelder for eksempel kinahibisk eller hawaiirose, H. rosa-sinensis, en busk med glinsende, mørkegrønne blad og store, praktfulle, blodrøde blomster, men som er lite varige. Av denne arten finnes det flere varieteter som stueplanter med gule og røde, enkle og fylte blomster.

Mer hardføre er de ettårige plantene, for eksempel timerose, H. trionum, med gule, svartflekkede blomster. Den kan dyrkes på friland i de beste strøkene av Sør-Norge.

H. cannabinus er en ettårig, inntil tre meter høy urt med blad som ligner hampens, og som har store, gule blomster. Den dyrkes som fiberplante i India og på Java. Fibrene er like sterke som jutens og går i handelen som gambohamp eller javajute.

H. sabdariffa er 2–3 meter høy og har gule blomster. Den dyrkes som medisin- og fargeplante. De tørkede bærene brukes til te. Opprinnelig fra tropisk Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg