hibiskus

Hibisscus rosa-sinensis
Hibisscus rosa-sinensis
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hibiscus cannabinus, javajute. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Hibiskus. Syriahibisk, Hibiscus syriacus. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Hibiskus er en planteslekt i kattostfamilien. Slekten inneholder om lag 300 tropiske og to europeiske arter, både urter, trær og busker.

Faktaboks

Uttale
hibˈiskus
Også kjent som
Hibiscus

Vanlige arter og bruk

På grunn av de store, ofte praktfullt fargede blomstene er mange arter prydplanter. Dette gjelder for eksempel kinahibisk eller hawaiirose (latinsk navn: Hibiscus rosa-sinensis), som er en busk med glinsende, mørkegrønne blad og store, praktfulle, blodrøde blomster, men som er lite varige. Av denne arten finnes det flere varieteter som stueplanter med gule og røde, enkle og fylte blomster.

Mer hardføre er de ettårige plantene, for eksempel timerose (latinsk navn: Hibiscus trionum), med gule, svartflekkede blomster. Den kan dyrkes på friland i de beste strøkene av Sør-Norge.

Hibiscus cannabinus er en ettårig, inntil tre meter høy urt med blad som ligner hampens, og som har store, gule blomster. Den dyrkes som fiberplante i India og på Java. Fibrene er like sterke som jutens og går i handelen som gambohamp eller javajute.

Hibiscus sabdariffa er 2–3 meter høy og har gule blomster. Den dyrkes som medisinplante og fargeplante. De tørkede bærene brukes til te. Opprinnelig kommer den fra tropisk Amerika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg