Museo de Artes y Costrumbres i Sevilla.

iStockphoto / Xaviarnau. Begrenset gjenbruk

By i Spania, Andalucía, hovedstad i provinsen Sevilla, ved Guadalquivir; 699 750 innb. (2008). Sevilla er et finanssentrum med mangesidig industri; bil- og flyfabrikker, skipsverft, våpenfremstilling, sprengstoff-, tekstil- og keramikkindustri. Stor utførsel av sitrusfrukter, olivenolje og korn. Meget stor turisttrafikk. Viktig jernbaneknutepunkt, samt havneby; skip inntil 12 000 bruttotonn kan anløpe byen opp Guadalquivir. Lufthavn med nytt terminalbygg fra 1991, tegnet av arkitekten José Rafael Moneo Valles

. Universitet, grunnlagt 1502. Columbus-bibliotek, kunstgalleri, arkeologisk museum. Erkebispesete.

Sevilla ligger omgitt av vakre hager og har meget interessant bebyggelse, for en stor del maurisk preget, og folkeliv med bl.a. store religiøse og verdslige fester som trekker mange turister. Gamlebyen har trange, krokete gater og fine plasser, omgitt av hvite hus med balkonger og patios. Alcázar fra 1100-tallet er en av Spanias vakreste mauriske borger, omgitt av yppige hager. Like ved ligger den veldige katedralen, bygd 1402–98 i sengotisk stil på grunnmuren etter en moské. Sevilla var i 1992 arrangør av verdensutstillingen Expo. I forbindelse med verdensutstillingen, som ble anlagt på en øy i Guadalquivir, ble det bygd flere broer, den største er Alamillobroen tegnet av arkitekten Santiago Calatrava.

Sevilla, som i oldtiden het Hispalis, ble erobret av romerne i 43 f.Kr. og gjort til hovedstad i provinsen Hispania Baetica. Den var senere vandalenes og visigoternes viktigste by, ble erobret av araberne 712 og var hovedstad for flere kalifdynastier. 1248 ble Sevilla erobret av Ferdinand 3 av Castilla og León, og en nedgangstid begynte. Men etter oppdagelsen av Amerika fikk Sevilla på 1500-tallet monopol på handelen med koloniene i den nye verden, og var frem til 1600-tallet Spanias fremste havneby. Etter at handelsprivilegiene ble opphevet 1717, gikk byen inn i en nedgangsperiode inntil den industrielle oppgangen på 1800-tallet. Verdensutstilling 1992.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.