Faktaboks

Sevilla
Uttale
sevˈilja
Sevilla

Sevilla. Utsikt over byen. I forgrunnen elven Guadalquivir og Torre del Oro (Gulltårnet), fra middelalderen. I bakgrunnen klokketårnet Giralda og den store gotiske katedralen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Museo de Artes y Costrumbres i Sevilla.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sevilla er en by i Spania, Andalucía, hovedstad i provinsen Sevilla, ved Guadalquivir. Byen har 688 700 innbyggere (2018).

Næringsliv

Sevilla er et finanssentrum med mangesidig industri; bil- og flyfabrikker, skipsverft, våpenfremstilling, sprengstoff-, tekstil- og keramikkindustri. Det er stor utførsel av sitrusfrukter, olivenolje og korn. Byen har meget stor turisttrafikk. Sevilla er et viktig jernbaneknutepunkt, samt havneby; skip inntil 12 000 bruttotonn kan anløpe byen opp Guadalquivir. Lufthavn med nytt terminalbygg ble oppført i 1991, tegnet av arkitekten José Rafael Moneo Valles.

Kultur

Universitetet ble grunnlagt i 1502. Byen har Columbus-bibliotek, kunstgalleri, arkeologisk museum. Sevilla er også erkebispesete.

Sevilla ligger omgitt av vakre hager og har meget interessant bebyggelse, for en stor del maurisk preget, og folkeliv med blant annet store religiøse og verdslige fester som trekker mange turister. Gamlebyen har trange, krokete gater og fine plasser, omgitt av hvite hus med balkonger og patios. Alcázar fra 1100-tallet er en av Spanias vakreste mauriske borger, omgitt av yppige hager. Like ved ligger den veldige katedralen, bygd i årene 1402–1498 i sengotisk stil på grunnmuren etter en moské.

I 1992 var Sevilla arrangør av verdensutstillingen Expo. I forbindelse med verdensutstillingen, som ble anlagt på en øy i Guadalquivir, ble det bygd flere broer, den største er Alamillobroen tegnet av arkitekten Santiago Calatrava.

Historie

Sevilla, som i oldtiden het Hispalis, ble erobret av romerne i 43 fvt. og gjort til hovedstad i provinsen Hispania Baetica. Den var senere vandalenes og visigoternes viktigste by, ble erobret av araberne i 712 og var hovedstad for flere kalifdynastier. I 1248 ble Sevilla erobret av Ferdinand 3 av Castilla og León, og en nedgangstid begynte.

Etter oppdagelsen av Amerika fikk Sevilla på 1500-tallet monopol på handelen med koloniene i den nye verden, og var frem til 1600-tallet Spanias fremste havneby. Etter at handelsprivilegiene ble opphevet i 1717, gikk byen inn i en nedgangsperiode inntil den industrielle oppgangen på 1800-tallet.

Sevilla hadde verdensutstilling i 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg