Antigua og Barbudas historie

Artikkelstart

Antigua ble oppdaget av Columbus i 1493, men var et britisk støttepunkt fra tidlig på 1500-tallet og kom under britisk administrasjon på slutten av 1600-tallet. Siden 1860 ble Antigua administrert som koloni sammen med Barbuda. 1958–62 var området en del av den vestindiske føderasjon, og fikk status som assosiert stat 1967 til selvstendigheten i 1981.

Antigua var blant de karibiske øyene som utviklet eksklusiv turisme allerede i 1950-årene, og øya er fremdeles knutepunkt for flytrafikken i østlige Karibia. Siden annen verdenskrig har den amerikanske marinebasen Coolidge vært et dominerende innslag på Antigua, og denne har sammen med turismen sørget for en høy levestandard.

Selvstendighetspartiet PLM tapte flertallet i parlamentet i 1976 til fordel for Antigua Labour Party (ALP), som fra 1978 la forholdene til rette for uavhengighet. ALP fikk også rent flertall i parlamentet etter valget i 1999. På Barbuda har Barbuda People's Movement (BPM) hatt monopol på lokalmakten og var motstander av uavhengighet.

Da Vere Bird gikk av som statsminister i 1993, var en epoke over i landets politiske historie. Bird stiftet ALP i 1946, og satt som regjeringssjef i alle år bortsett fra PLM-perioden i første halvdel av 1970-årene. Nå overtok sønnen Lester Bird, som hadde vært partileder i ALP siden 1971. Velgerne gav sin støtte til skiftet gjennom ALPs valgseier både året etter og i 1999. Bird-dynastiet har bidratt til den politiske stabiliteten i landet, men er også blitt beskyldt for maktmisbruk. Statsministerens bror ble dømt for kokainsmugling i 1995.

Antigua hadde lenge et verstingstempel i regionen når det gjaldt hvitvasking av penger, men etter målrettede mottiltak erklærte det internasjonale kontrollorganet i 2001 at landet samarbeider fullt ut i denne kampen. Finansnæringen og turismen fremstår som viktigste næringsveier, etter de siste forsøkene på å blåse nytt liv i sukkerindustrien i begynnelsen av 1980-årene. Klimatiske forhold gjør imidlertid turismen sårbar, orkaner har flere ganger forårsaket store ødeleggelser på øyene. Utenrikspolitisk følger Antigua og Barbuda en USA-vennlig linje, og støttet både Grenada-invasjonen og sanksjonene mot Cuba.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg