Noen ganger skjer det en mutasjon i et gen i biosynteseveien for antocyaniner, og blomstene blir hvite eller rosa hvor de vanligvis er blå slik som hos blåveis. Slike fargemutasjoner kan man observere hos flere plantearter, blant annet røsslyng og forglemmegei.
Kornslag som mais, rug eller hvete kan ha frø med blåfiolett eller svart farge som skyldes antocyaniner i aleuronlaget, celler som ligger utenpå frøhviten. I noen tilfeller kan disse fargevariantene skyldes mutasjoner, men de kan også være forårsaket av transposoner.
De røde fargestoffene slipper gjennom blågrønt og rødt lys slik at fotosyntesen går uhindret hvis de er tilstede i store mengder. Prydtrær som blodbøk og blodlønn og stueplanten praktspragle (Coleus blumei) har blader som inneholder antocyaniner i overhuden, men slipper gjennom lys til de fotosyntetiserende cellene i mesofyllet.
Noen kultivarer av potet som "blå kongo" og "vitelotte" har en blåfiolett farge fra antocyaniner.
Modne tomater får rød farge fra karotenoider i kromoplaster, spesielt lykopen, men det finnes kultivarer av tomat som i tillegg inneholder antocyaniner som tilsammen gir en purpur- eller blåfiolett farge på tomatene.
Ett og samme antocyanin kan ha forskjellig farge etter som det er løst i basisk, nøytralt eller surt miljø. De er ofte røde i sur løsning og fiolett/blå i basisk løsning. Fargen kan forsvinne helt på grunn av faseoverganger.
Antocyaninenes fargenyanser varierer også på grunn av forskjeller i sukkerkomponenten og i fargestoffkomponenten, samt nærvær av metallioner hvor salter av jern eller aluminium kan gi økende blåfarge.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.