Tulipan. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

tulipan

Tulipan. Tulipandyrking i Holland.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Tulipan er en planteslekt i liljefamilien. Tulipaner er løkplanter med smale blad og opprette skål- eller klokkeformede blomster. Ca. 80 arter er viltvoksende i vestre og midtre Asia og i dt østre middelhavsområdet.

Faktaboks

Uttale
tulipˈan
Etymologi
av tyrkisk tülbend, persisk dulband, ‘turban’
Vitenskapelig navn
Tulipa
Beskrevet av
Carl von Linné

Systematikk

Turkestantulipan har flere blomster per skudd

Lintulipan, Tulipa linifolia, ligner mer på vanlig tulipan, men har smale blader

I tulipanslekten finnes mange tusen sorter, som hører til mange arter, artskrysninger og varieteter. Det er lave og høye planter med enkle og fylte blomster av mange farger og mange fargekombinasjoner, spraglete, frynsete, små og store; ikke alltid med den karakteristiske klokkeformen.

Hagetulipanene sammenfattes under hybridnavnet Tulipa x gesneriana eller T. hybrida. Det er opptil 80 cm høye planter med store blad og blomster; de inndeles i 10 forskjellige grupper. Best kjent er Darwin-gruppen med store, velformede blomster med klare farger på lange, kraftige stilker. Triumph-gruppen er en krysning mellom enkle tidlige tulipaner og Darwintulipaner.

Flere tulipanarter (med hybrider og varieteter) samles under betegnelsen botaniske tulipaner. De er lave, 15–40 cm høye, tidligblomstrende og fargerike.

Hagetulipanene, ildtulipan, T. fosteriana, flekktulipan, T. greigii og nøkkerosetulipan, T. kaufmanniana, har mange hybrider med varierende farger. Villtulipan har gule, stjerneformede, nikkende blomster. Malteserkorstulipan, T. eichleri, og lintulipan, T. linifolia, har skarlagensrøde blomster. Skjermtulipan, T. tarda og symretulipan, T. praestans, har 3–5 blomster på samme stilk, førstnevnte gulhvite og sistnevnte oransjerøde. Turkestantulipan, T. turkestanica har opp til 9 blomster på hver stilk.

Dyrking

Ved dyrking i hagen settes tulipanløkene om høsten. Blomstringstiden strekker seg fra tidlig vår til ut i juni. Det finnes også sorter som drives i blomst innendørs. Etter opptagningen tidlig på sommeren må løkene modnes og lagres ved fastlagte temperaturer; for tidlig driving kreves kjølelagring en tid før setting. Blomstring til forutbestemt tid forutsetter videre nøyaktig kontroll av temperatur- og lysforhold under drivingen, som for salgsproduksjon av snitt-tulipaner foregår i veksthus eller/og kjellere.

Historikk

Tulipanen skal være innført fra Tyrkia til Europa i 1550-årene. Første gang kjent dyrket i Norge 1597. Fra ca. 1590 og utover ble det etter hvert utført omfattende kryssingsarbeider med tulipan i Nederland, interessen ble enorm og førte til en omfattende jobbing med tulipanløk (tulipanmanien), der én enkelt løk kunne koste mer enn en stor gård. I dag er Nederland verdenskjent for sin produksjon og eksport av tulipanløk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

tulipan
Tulipa
Artsdatabanken-ID
99586
GBIF-ID
2750913

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg