Lavendel-åker i Provence.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lavendel er en slekt i leppeblomstfamilien. Det finnes 28 arter, hvorav de fleste stammer fra området rundt Middelhavet. Den finnes forvillet noen få steder i Sørøst-Norge.

Faktaboks

Uttale
lavˈendel
Etymologi
av latin ‘vaske’, etter plantens bruk i badevann
Vitenskapelig navn
Lavandula
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Lavandula angustifolia

Lavandula angustifolia, lavendel. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Lavendel vokser i lave busker med smale, hvitfiltede blad og små, blåfiolette blomster i lange aks. Flere arter, særlig Lavandula vera, blir dyrket blant annet for sin vellukt. De inneholder en eterisk olje kalt lavendelolje.

Bruk

Av blomstene utvinnes olje som brukes i aromaterapi, såpe, parfyme og badevann.

Lavendel dyrkes i hovedsak for bruk i parfymeindustrien, men anvendes også noen ganger i mat. Urten smaker godt til fisk, i vilt- og grytetretter og til lam, men bør brukes med forsiktighet da smaken lett kan bli dominerende. Bladene og blomstene kan også brukes til å smaksette eddik eller drinker. Noen ganger er lavendel en av ingrediensene i herbes de Provence.

Lavendel blir ofte brukt sammen med andre aromatiske plantedeler til «fordelende urter», species resolventes. Disse er sydd inn i en lerretspose, «krydderpose», og blir brukt som husråd mot smerter av mange slag, som nerveberoligende og urindrivende middel, mot gikt og mot diaré.

Ekstrakt av blomsten har vært brukt som rensevann på sår som ikke ville gro. Lavendel er en viktig honningplante. Det finnes ingen viltvoksende norske arter, men Lavandula angustifolia dyrkes av og til som prydplante.

Historie

Blåbær- og lavendeliskrem

Navnet lavendel kommer av latinsk lavare, som betyr «å vaske», og urten har gjennom tidene blitt brukt i såpe og vaskevann. Hele planten lukter friskt og kraftig, og den blir gjerne lagt i klesskapet for å holde unna møll og insekter. I sykerom var det vanlig å brenne små lavendelkvister i en skål for å rense luften.

Innen folkemedisinen ble lavendelolje brukt til å smøre på huden ved gikt og stive ledd. Et par dråper på en sukkerbit ble brukt mot hodepine og nervøse lidelser, og i urtete mot søvnproblemer.

Lavendel dyrkes over store deler av verden, men i hovedsak rundt Middelhavet. Hos oss dyrkes planten først og fremst som prydplante på grunn av sine vakre blomster og friske duft.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lavendel
Lavandula
Artsdatabanken-ID
102316
GBIF-ID
2927302

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg