Fiol, planteslekt i fiolfamilien, urter eller små busker, ofte med hjerteformede blad og uregelmessige femtallsblomster. Frukten er en kapsel som hos de fleste arter slynger frøene ut når den skrumper, mens enkelte fiolarter har næringsrike utvekster på frøene og spres med maur. Noen arter har vanlige blomster om våren, men får siden små, uanselige blomster som ikke åpner seg, og som selvbestøves (kleistogame blomster).

500 arter, utbredt over hele Jorden; i sør mest i Afrikas og Sør-Amerikas fjell. På Hawaii finnes treaktige arter. I Norge vokser 15 arter, de vanligste er engfiol, skogfiol og myrfiol. Stemorsblom er et ettårig ugress i åker og hager, men vokser også på tørre rabber. I fjellet vokser fjellfiol, som har gule, velluktende blomster.

Som prydplanter dyrkes bl.a. hagestemorsblom, marsfiol, hornfiol, gulfiol, V. lutea, og storblomstrede hybrider av disse artene. Mange varieteter av marsfiol brukes til fremstilling av parfymer. Størstedelen av «fiololjen» stammer imidlertid fra rotstokken til sverdlilje, Iris.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.