fiol

Lodnefiol trives best på kalkrik grunn.

Fiol. Skogfiol har hjerteformede blad og blekfiolette blomster.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Fiol er en planteslekt i fiolfamilien. Plantene er urter eller små busker, ofte med hjerteformede blad og uregelmessige femtallsblomster. Slekten består av om lag 500 arter, utbredt over hele Jorden; i sør mest i Afrikas og Sør-Amerikas fjell. På Hawaii finnes treaktige arter. I Norge vokser 15 arter, de vanligste er engfiol, skogfiol og myrfiol. Stemorsblom er et ettårig ugress i åker og hager, men vokser også på tørre rabber. I fjellet vokser fjellfiol, som har gule, velluktende blomster.

Faktaboks

Uttale
fiˈol
Vitenskapelig navn
Viola
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Frukten er en kapsel som hos de fleste arter slynger frøene ut når den skrumper, mens enkelte fiolarter har næringsrike utvekster på frøene og spres med maur. Noen arter har vanlige blomster om våren, men får siden små, uanselige blomster som ikke åpner seg, og som selvbestøves (kleistogame blomster).

Prydplanter

Som prydplanter dyrkes blant annet hagestemorsblom, marsfiol, hornfiol, gulfiol, V. lutea, og storblomstrede hybrider av disse artene. Mange varieteter av marsfiol brukes til fremstilling av parfymer. Størstedelen av «fiololjen» stammer imidlertid fra rotstokken til sverdlilje, Iris.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

fiol
Viola
Artsdatabanken-ID
102792
GBIF-ID
2874237

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg