Glykosider, som regel krystallinske kjemiske forbindelser, ofte med bitter smak. Ved innvirkning av bestemte enzymer eller av fortynnede syrer spaltes de i en sukkerart (ofte glukose) og et annet, hydroksylholdig stoff, aglykonet, som kan variere sterkt fra glykosid til glykosid.

Glykosider forekommer naturlig særlig i planter, f.eks. amygdalin i bitre mandler, indikan i indigoplanten, digitoksin i revebjelle, koniferin i bartrær, salisin i pilearter og linamarin i maniok. Kunstige glykosider er fremstilt av de fleste sukkerarter i kombinasjon med enkle alkoholer som metyl- og etylalkohol. Slike glykosider har spilt en stor rolle under oppklaringen av sukkerartenes kjemi. I kjemisk henseende kan de sammensatte karbohydratene (rørsukker, melkesukker, maltsukker, stivelse, cellulose osv.) oppfattes som glykosider.

I mange tilfeller har glykosidene sterke virkninger; ofte er de sterke gifter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.