Glykosider, som regel krystallinske kjemiske forbindelser, ofte med bitter smak. Ved innvirkning av bestemte enzymer eller av fortynnede syrer spaltes de i en sukkerart (ofte glukose) og et annet, hydroksylholdig stoff, aglykonet, som kan variere sterkt fra glykosid til glykosid.

Glykosider forekommer naturlig særlig i planter, f.eks. amygdalin i bitre mandler, indikan i indigoplanten, digitoksin i revebjelle, koniferin i bartrær, salisin i pilearter og linamarin i maniok. Kunstige glykosider er fremstilt av de fleste sukkerarter i kombinasjon med enkle alkoholer som metyl- og etylalkohol. Slike glykosider har spilt en stor rolle under oppklaringen av sukkerartenes kjemi. I kjemisk henseende kan de sammensatte karbohydratene (rørsukker, melkesukker, maltsukker, stivelse, cellulose osv.) oppfattes som glykosider.

I mange tilfeller har glykosidene sterke virkninger; ofte er de sterke gifter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.