eskulin
Molekylmodell av glykosidet eskulin. Grå kuler står for karbonatomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Røde kuler står for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
eskulin
Lisens: CC BY SA 3.0

Glykosider er kjemiske forbindelser som dannes ved reaksjon mellom en hydroksylgruppe (-OH) i et karbohydrat og en hydroksylgruppe i en annen organisk forbindelse. Glykosider er vanligvis krystallinske og ofte har bitter smak. Ved innvirkning av bestemte enzymer eller av fortynnede syrer spaltes de i en sukkerart (ofte glukose) og et annet, hydroksylholdig stoff, aglykonet, som kan variere sterkt fra glykosid til glykosid.

Faktaboks

Uttale
glykosˈider

I kjemisk henseende kan de sammensatte karbohydratene (rørsukker, melkesukker, maltsukker, stivelse, cellulose og så videre) oppfattes som glykosider.

Forekomst

Naturlige glykosider

Glykosider er meget utbredt i planteriket og omfatter fargestoffer som flavonglykosider og antocyaniner (som gir blomster og frukt deres gule, røde, blå og fiolette farger), smaksstoffer som vanillin og amygdalin (i bittermandler) og en rekke viktige legemidler (digitalis, streptomycin, erytromycin). Flere eksempler er indikan i indigoplanten, koniferin i bartrær, salisin i pilearter og linamarin i maniok.

Ved nedbryting av noen bestanddeler av dyreorganismer, for eksempel hemin i røde blodceller, dannes det glykosider av nedbrytingsproduktene i leveren. Leveren danner også glykosider av mange fremmede stoffer gjennom avgiftning. Glykosider fra leveren skilles ut med urinen. Den gule fargen på urinen skyldes delvis et glykosid av et nedbrytingsprodukt av hemin (bilirubin).

Kunstige glykosider

Kunstige glykosider er fremstilt av de fleste sukkerarter i kombinasjon med enkle alkoholer som metanol og etanol. Slike glykosider har spilt en stor rolle under oppklaringen av sukkerartenes kjemi.

Kjente skadevirkninger

I mange tilfeller har glykosidene sterke virkninger; ofte er de sterke gifter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg