rødkløver

Rødkløver kan skilles fra skogkløver ved at den har grønt beger og bredere småblad. Fra Tåsen i Oslo.
Rødkløver på Søndre Sandøy, Hvaler.

Artikkelstart

Rødkløver er en flerårig urt i erteblomstfamilien. Planta er vanlig over hele Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Trifolium pratense

Beskrivelse

Rødkløver er en flerårig urt som blir 15–50 cm høy. Stengelen er opprett, og planta har spredtsittende trekoblede blad. De røde blomstene er femtallige og sitter mange sammen i hoder.

Rødkløver kan lett forveksles med skogkløver, men kan skilles fra denne ved at rødkløver har breie hinneaktige øreblader og bredere blader som oftere har kløvermerke.

Utbredelse

Rødkløver er en vanlig urt over hele landet.

Bruk

I Norge er rødkløver kjent som kulturvekst fra sist på 1700-tallet. I Sør-Europa har den antagelig vært dyrket siden 1300–1400-tallet. Fra 1880-årene kan man snakke om norske sorter, idet innenlandsk frøavl da var kommet i gang.

Rødkløver er en av de viktigste fôrvekstene i Norge. Dyrket rødkløver, Trifolium pratense var. sativum, stammer for det meste fra innført frø. Den er større og grovere enn den viltvoksende, men som for de fleste engvekstene avviker kulturformene lite fra villformen. Det har lykkes å lage tetraploide sorter, som ikke krysses med vanlige (diploide) planter. De viktigste sortsforskjellene hos rødkløver finner man i varigheten. De tetraploide sortene er varigere og gir større avlinger enn de diploide.

Kløverinnholdet i enga er betydelig redusert allerede annet engår, og tredje er det gjerne lite kløver igjen. Årsaken er delvis utilstrekkelig hardførhet. Sterk nitrogengjødsling reduserer kløverens konkurranseevne overfor gressartene. Angrep av soppsykdommer (kløverråte, fusarium), stengelnematode (kløverål) og virus bidrar mest til å redusere konkurranseevnen.

I folkemedisinen brukes et uttrekk av planten mot hoste.

Rødkløver er kommuneblomst i Marker kommune i Østfold og i Steinkjer kommune i Trøndelag.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Art Rødkløver Trifolium pratense
Slekt Kløverslekta Trifolium
Familie Erteblomstfamilien Fabaceae
Orden Erteblomstordenen Fabales
Klasse Tofrøblada planter Eudicots
Rekke Dekkfrøa planter Magnoliophyta
Rike Planteriket Plantae

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg