stress hos planter

Artikkelstart

Stress er avvik fra optimale livsbetingelser, og har biotiske eller ikke-biotiske årsaker.

Eksempler på typer stress hos planter er lysstress, tørkestress, varmestress, saltstress, osmotisk stress, vannstress, froststress, kuldestress, trykkstress, anaerobt stress og oksidativt stress.

Stressrespons

En stressfaktor gir en stressrespons, og ofte utvikles et stressyndrom. Stressresponsen på et indre eller ytre stress kan være spesifikk eller uspesifikk. Stresset kan omgås ved stressunngåelse, ved stresstoleranse eller ved stresstilpasning.

Det er faser i en stressreaksjon. Først en alarmfase som setter i gang en stressreaksjon. Deretter følger en restitusjonsfase og herdingsfase, hvor det kan skje en tilpasning til stresset. Adaptasjon er en arvelig seleksjon og tilpasning til et stress, mens akklimatisering er økt stresstoleranse etter tidligere å ha vært utsatt for et stress. Akklimatisering trenger ikke å ha en genetisk endring, og er det samme som fenotypeplastisitet. Krysstoleranse vil si at toleranse for et stress induserer samtidig tilpasning til et annet stress

Stressfysiologi

Stressfysiologi er studiet av de morfologiske, anatomiske, biokjemiske og molekylære mekanismene som gir stresstoleranse. Plantene inneholder mange stressaktiverte og stresskontrollerte gener som koder for proteiner som deltar i stressresponsen.

Biotisk stress

Biotisk stress har en biologisk opprinnelse og skyldes andre organismer, for eksempel tette bestander, tråkk, beiting, sykdom forårsaket av viroider, virus, sopp, fytoplasma, bakterier eller allelopati.

Abiotisk stress

Abiotisk stress har ytre fysiske og kjemiske årsaker som for eksempel

  • elektromagnetisk stråling (mye eller lite lys, UV-stråling)
  • temperatur (høy eller lav temperatur, brann)
  • vann (tørke, oversvømmelse)
  • grunnstoffer (mineralmangel, saltoverskudd, surt, basisk, tungmetaller)
  • antropogent (agrokjemikalier, forurensning og toksiske stoffer, ozon, jordsammenpressing, radioaktivitet)

Andre abiotiske stress er forårsaket av vind, solifluksjon (jordglidning), snø og is.

Aldring og stress

Aldring gir redusert anabolsk og metabolsk aktivitet, med økt følsomhet for abiotiske stress. Hos ettårige planter starter aldring etter blomstring, og i blad hos løvfellende trær på ettersommeren. Gjennom hele plantens livssyklus er det celler som eldes og dør. Regulering av aldring er styrt av genprogram.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg