Stress er avvik fra optimale livsbetingelser, og har biotiske eller ikke-biotiske årsaker. Eksempler på stress er lysstress, tørkestress, varmestress, saltstress, osmotisk stress, vannstress, froststress, kuldestress, trykkstress, anaerobt stress, og oksidativt stress.    

En stressfaktor gir en stressrespons, og ofte utvikles et stressyndrom. Stressresponsen på et indre eller ytre stress kan være spesifikk eller uspesifikk. Stresset kan omgås ved stressunngåelse, ved stresstoleranse eller ved stresstilpasning.

Det er faser i en stressreaksjon. Først en alarmfase som setter i gang en stressreaksjon. Deretter følger en restitusjonsfase og herdingsfase, hvor det kan skje en tilpasning til stresset. Adapsjon er en arvelig seleksjon og tilpasning til et stress, mens akklimatisering er økt stresstoleranse etter tidligere å ha vært utsatt for et stress. Akklimatisering trenger ikke å ha en genetisk endring, og er det samme som fenotypeplastisitet. Krysstoleransevil si at toleranse for et stress induserer samtidig tilpasning til et annet stress

Stressfysiologi er studiet av de morfologiske, anatomiske, biokjemiske og molekylære mekanismene som gir stresstoleranse. Plantene inneholder mange stressaktiverte og stresskontrollerte gener som koder for proteiner som deltar i stressresponsen.

Biotisk stress har en biologisk opprinnelse og skyldes andre organismer,  for eksempel tette bestander, tråkk, beiting, sykdom forårsaket av viroider, virus sopp, fytoplasma, bakterier,  eller allelopati.

Abiotisk stress  har ytre fysiske og kjemiske årsaker som for eksempel elektromagnetisk stråling (mye eller  lite lys, UV-stråling), temperatur (høy eller  lav temperatur, brann), vann (tørke, oversvømmelse), grunnstoffer (mineralmangel, saltoverskudd, surt, basisk, tungmetaller), eller antropogent (agrokjemikalier, forurensning og toksiske stoffer, ozon, jordsammenpressing, radioaktivitet). Andre abiotiske stress er forårsaket av vind, solifluksjon (jordglidning), snø og is.

Aldring gir redusert anabolsk og metabolsk aktivitet, med økt følsomhet for abiotiske stress. Hos ettårige planter starter aldring etter blomstring, og i blad hos løvfellende trær på ettersommeren. Gjennom hele plantens livssyklus er det celler som eldes og dør. Regulering av aldring er styrt av genprogram.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.