Spisslønnblomster
Spisslønnblomster
Av /Artsdatabanken .
Lisens: CC BY 4.0
Spisslønnblad
Høstfarga spisslønnblad med soppen lønnetjæreflekk
Samara
Samara – nøttefrukten til spisslønn
Av /Shutterstock.

Spisslønn er et tre i lønnefamilien, og den eneste arten i lønneslekta som er viltvoksende i Norge. Spisslønn kjennetegnes ved å ha snaue, håndflikete lysegrønne blader med spisse bladtupper.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Acer platanoides
Beskrevet av

Linné

Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Spisslønn er et tre og blir normalt 10–20 meter høyt i Norge. Bladene er lyst grønne om våren og sommeren, og gule til røde om høsten, de har spisse bladtupper og mangler hår. Blomstene er gulgrønne, samlet i opprette kvaster og kommer oftest før bladene. Blomstene produserer nektar og er insektpollinerte.

Fruktene er hengende og består av to delfrukter med hver sin vinge som har en butt vinkel mellom seg. Unge greiner og bladskaft er hårløse og avgir en hvit melkesaft om de kuttes. Som tre har det ofte store forgreininger relativt langt nede, slik at det ofte er mer enn én hovedstamme.

Spisslønn skilles fra den invaderende arten platanlønn ved at platanlønn har hårete og mer avrundede blader som er dypt grønne og ikke blir gule eller røde om høsten. Platanlønn har også hengende blomster som komme etter bladene, og fruktene har en spissere vinkel mellom seg.

Bruksområder

Spisslønn har lyst treverk og blir brukt til møbler og annet finere trearbeid. Treet tåler også noe forurensning og tørke og brukes derfor ofte i alleer. Til tross for at det ikke er like vanlig i Norge som i Canada, har spisslønn vært brukt til å produsere lønnesirup, selv om det ikke gir like mye sukker som en sukkerlønn.

Utbredelse

Det naturlige utbredelsesområdet i Norge går fra Lista i vest til svenskegrensa i øst, og strekker seg godt innover dalfører langs kysten og helt inn til GudbrandsdalenØstlandet. Spisslønn er også plantet og naturalisert noen steder på Vestlandet og rundt Trondheim. Det totale utbredelsesområdet strekker seg fra Norge til Uralfjella i nord, og fra Pyreneene til Hellas og Kaukasus i sør. Spisslønn er også ansett som en invaderende art i Nord-Amerika, hvor treet går under navnet «Norway maple».

Systematikk

Nivå Norsk navn Vit. navn
Rike planteriket Plantae
Rekke dekkfrøete planter Magnoliophyta
Klasse tofrøbladete planter Eudicots
Orden lønneordenen Sapindales
Familie lønnefamilien Sapindaceae
Slekt lønneslekta Acer
Art spisslønn Acer platanoides

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

spisslønn
Acer platanoides
Artsdatabanken-ID
103559
GBIF-ID
3189846

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg