vårfarger på blad

Brungul vårfarge hos sommereik som sannsynligvis skyldes mellomprodukter i biosyntesen av klorofyll, siden eik ikke kan lage antocyaniner. Den gulaktige fargen skyldes høyt innhold av karotenoider og relativt lite grønt klorofyll.

Vårfarger på eikeblad
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Nye blad på planter, busker og trær om våren har gulgrønn farge som skyldes høyt innhold av gule og oransjefargete karotenoider (karotener og xantofyller) i forhold til mengden grønt klorofyll.

Mye lys i kombinasjon med lav temperatur virker skadelige på fotosynteseapparatet i de unge nyutsprungne bladene, og karotenoidene deltar i beskyttelsen mot det intense sollyset, fotooksidasjoner og reaktive oksygenforbindelser. Utover forsommeren dannes det mer klorofyll, fargen blir dypere grønn og dekker over fargen til karotenoidene. Vårfarger kan også være røde, noe som skyldes antocyaniner i vakuolene. Anthocyaniner blir laget under forhold med stress, blant annet mye sollys. Antocyaniner kan fjerne skadelige fri radikaler , samt absorbere ultrafiolett stråling. De bladene som får mest sollys blir mest rødfarget, i forhold til dem som vokser mer skyggefullt. Rødfargete antocyaniner kan også forekomme om hos vintergrønne blad, men i noen tilfeller er årsaken rødfargete xantofyller (rodoxantiner) i kromoplaster. Videre utover forsommeren forsvinner også de røde fargene, bortsett fra hos noen arter som blodbøk og blodlønn. Noen planter har ikke evnen til å lage røde antocyaniner, for eksempel sommerik, hvor de unge bladene er rødbrungule. I disse tilfellene er det sannsynligvis gulbrunfargete mellomprodukter i biosyntesen av klorofyll som hoper seg opp før de blir videre omdannet til klorofyll. Om høsten blir klorofyll nedbrutt før karotenoidene, et resultat av beskyttelsesfunksjonen til karotenoidene. Blader kan også få røde høstfarger grunnet nysyntese av antocyaniner, spesielt ved solrike dager med lav temperatur.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg