Blodbøk
Blodbøk har blader der det rødfiolette fargestoffet anthocyanin dominerer. Kassel, Hessen, Tyskland.
Blodbøk
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Blodbøk er et tre som plantes som prydtre i parker og hager på grunn av sine rødbrune eller rødfiolette blader. Det er en varietet av bøk.

Faktaboks

Også kjent som
Fagus sylvatica 'Atropunicea'
Beskrevet av
Carl von Linné
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Bladenes mørkerøde farger skyldes uvanlige mengder av antocyaniner i bladenes overhud. Disse fargestoffene slipper gjennom blågrønt og rødt lys slik at cellene inne i bladene kan drive fotosyntese som normalt. Om våren ved lauvsprett er bladene først rosa. Seint på sesongen kan bladene bli mer tydelig grønne enn rødfiolette fordi forholdet mellom fargen i overhuden og grønnfargen i bladcellene endres.

Genetikk

Blodbøk, ungkvist
Blodbøk har varierende grad av farge, det varierer med alder og soleksponering av bladene.

Blodbøk skyldes en mutasjon som oppstår sjeldent hos bøk. Et slikt individ med rødfiolette blader ble funnet i Sondershausen i Tyskland i 1760-årene. Mutasjonen som gir den unormale fargevarianten er dominant, og det betyr at blodbøk kan spre seg naturlig etter befruktning som følge av pollinering fra vanlige bøketrær. Avkommet fra slike krysninger vil i gjennomsnitt gi halvparten blodbøk og halvparten vanlige bøketrær.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

blodbøk
GBIF-ID
2882316

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg