rabarbra

Prydrabarbra, Rheum palmatum var. palmatum(blomster i forgrunnen og mørke blader)dyrkes som en dekorativ plante. I bakgrunnen sees blader av en annen art av rabarbra.

Artikkelstart

Rabarbra, består av ca 50 arter i slekten Rheum i slireknefamilien.

Faktaboks

Uttale
rabˈarbra
Etymologi
av latin

Beskrivelse

Rabarbraplantene har en stor og grov jordstengel, store, hjerteformede blad med lange, tykke og saftige bladstilker, og små, uanselige blomster som sitter sammen i en stor, grenet topp.

Utbredelse

Ca. 50 arter i høyereliggende strøk av Sentral- og Øst-Asia. I Norge er en art, munkerabarbra, R. rhaponticum, rødlistet som regionalt utdødd.

Bruk

I hager dyrkes prydrabarbra, R. palmatum. Matrabarbara som dyrkes i kjøkkenhager og som vi bruker bladstilkene av, stammer fra R. rhaponticum og R. undulatum. Dyrkingen i Norge begynte først på 1800-tallet. Bladstilkene brukes til suppe, grøt, kompotter, syltetøy, fruktvin osv. Den sure smaken skyldes oksalsyre og eplesyre. Matrabarbara inneholder ca. 13 mg vitamin C, 280 mg kalium, 94 % vann og 70 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Legerabarbra, R. officinale, var tidligere viktig som medisinplante.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg