rabarbra

Prydrabarbra, Rheum palmatum var. palmatum(blomster i forgrunnen og mørke blader)dyrkes som en dekorativ plante. I bakgrunnen sees blader av en annen art av rabarbra.

Artikkelstart

Rabarbra, består av ca 50 arter i slekten Rheum i slireknefamilien.

Faktaboks

Uttale
rabˈarbra
Etymologi
av latin
Vitenskapelig navn
Rheum
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Rabarbraplantene har en stor og grov jordstengel, store, hjerteformede blad med lange, tykke og saftige bladstilker, og små, uanselige blomster som sitter sammen i en stor, grenet topp.

Utbredelse

Ca. 50 arter i høyereliggende strøk av Sentral- og Øst-Asia. I Norge er en art, munkerabarbra, R. rhaponticum, rødlistet som regionalt utdødd.

Bruk

I hager dyrkes prydrabarbra, R. palmatum. Matrabarbara som dyrkes i kjøkkenhager og som vi bruker bladstilkene av, stammer fra R. rhaponticum og R. undulatum. Dyrkingen i Norge begynte først på 1800-tallet. Bladstilkene brukes til suppe, grøt, kompotter, syltetøy, fruktvin osv. Den sure smaken skyldes oksalsyre og eplesyre. Matrabarbara inneholder ca. 13 mg vitamin C, 280 mg kalium, 94 % vann og 70 kJ tilført energi per 100 g spiselig vare. Legerabarbra, R. officinale, var tidligere viktig som medisinplante.

Faktaboks

rabarbra
Rheum
Artsdatabanken-ID
102949
GBIF-ID
2888863

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg