verdens sju underverker

Den kinesiske mur

Keith Roper. CC BY 2.0

Verdens sju underverker, den klassisk-orientalske verdens sju mest berømte verker. De representerte de ypperste løsninger på problemer av kunstnerisk, arkitektonisk eller teknisk art. Den eldste listen finnes hos den hellenistiske dikter Antipatros fra Sidon (100-tallet fvt.) og omfatter: 

 1. pyramidene i Egypt
 2. Babylons murer
 3. de hengende hager i Babylon
 4. Feidias' Zevsstatue i Olympia
 5. Artemistempelet i Efesos
 6. Mausolos' gravmæle (mausoleet) i Halikarnassos
 7. den kolossale bronsestatuen av solguden Helios (kolossen) på Rhodos

Når nettopp tallet 7 er nevnt, henger dette sammen med antikk tallmagi.

Senere antikke og bysantinske forfattere varierte listen over underverker, og enkelte økte deres antall. Av monumenter som ble tilføyd listene kan nevnes Noas ark, Salomos tempel i Jerusalem, perserkongen Kyros' palass i Ekbatana, Feidias' statue av Athene Parthenos i Athen, fyrtårnet på Faros (Alexandria), Colosseum i Roma og Hagia Sofia i Konstantinopel.

Antikkinteressen under renessansen skapte ny interesse for lister over den antikke verdens underverker, og også forsøk på rekonstruksjoner av disse. I de fleste moderne fremstillinger av oldtidens sju underverker brukes Antipatros fra Sidons liste med Babylons murer utelatt eller slått sammen med de hengende hager og med fyrtårnet på Faros føyd til.

I 1999 lanserte den sveitsiske forretningsmannen Bernard Weber et prosjekt som gikk ut på å kåre sju nye underverker, ettersom oldtidens underverker – unntatt pyramidene – var borte. Kåringen ble gjort i regi av det sveitsiske selskapet New Open World Corporation (NOWC). For å komme i betraktning måtte et monument være laget av mennesker, være i akseptabel fysisk forfatning og være laget før år 2000. Ved utgangen av 2005 var 186 monumenter vurdert, av disse ble 20 nominert til å være med i en avstemning over telefon og internett. Over 100 millioner stemmer kom inn før fristen 6. juli 2007, og dagen etter ble de sju vinnerne offentliggjort:

 1. den kinesiske mur
 2. ruinbyen Petra i Jordan
 3. den store Kristusstatuen i Rio de Janeiro (O Cristo Redentor)
 4. ruinbyen Machu Picchu i Peru
 5. tempelanlegget Chichen Itza i Mexico
 6. Colosseum i Roma
 7. Taj Mahal i Agra i India

I tillegg kom pyramidene i Egypt, som ikke var med i avstemningen, men som fikk en spesiell status som gjenværende underverk fra oldtiden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.