mausoleum

Mausoleet i Halikarnassos. Bilde fra serien Antikkens sju underverker.

Artikkelstart

Mausoleum er et monumentalt gravmæle. Det har sitt navn etter gravmælet som dronning Artemisia lot bygge over sin ektemann satrapen Mausollos, som hersket over Karia i Lilleasia. Det ble reist ca. 350 fvt. i Halikarnassos på vestkysten av Lilleasia, under medvirkning av kjente kunstnere som Skopas og Leokhares. Arkitekten het Pythios.

Faktaboks

Uttale
mausolˈeum
Etymologi
latin, av gresk

Mausoleet i Halikarnassos ble regnet som et av antikkens sju underverker. Det ble ødelagt av jordskjelv, og materialene ble senere brukt i en middelalderfestning. En hel del av skulpturutsmykningen er funnet og finnes nå i British Museum i London. Området er blitt utgravd av britene på 1800-tallet og i den senere tid av danske arkeologer.

Andre eksempler på mausoléer finnes bl.a. i antikken, både i gresk arkitektur og romersk arkitektur (Augustus-mausoléet i Roma, ca. 14 e.Kr, og Hadrians mausoleum, ca. 130– 39 e.Kr., senere Castel S. Angelo). Et eksempel fra tidlig middelalder er Theodoriks mausoleum ved Ravenna (ca. 520 e.Kr.).

Nyere eksempler gjennom tidene er Taj Mahal, Leninmausoléetden Røde plass i Moskva, Kemal Atatürks mausoleum i Ankara (arkitekt Enrica Mariani) og Mao Tse-Tungs mausoleum (1977) på Tien An Men-plassen i Beijing. Et mausoleum i noe mer beskjeden størrelse er Emanuel Vigelands museum på Slemdal i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg