Mausoleet i Halicarnassus
Mausoleet i Halikarnassos. Bilde fra serien Antikkens sju underverker.
Mausoleet i Halicarnassus
Av .
Taj Mahal

Taj Mahal i Agra, India.

Av /NTB Scanpix ※.

Atatürks mausoleum.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mausoleum er et monumentalt gravmæle. Navnet kommer av gravmælet som dronning Artemisia lot bygge over sin ektemann satrapen Mausollos, som hersket over Karia i Lilleasia. Det ble reist cirka. 350 før vår tidsregning, i Halikarnassos på vestkysten av Lilleasia, under medvirkning av kjente kunstnere som Skopas og Leokhares. Arkitekten het Pythios.

Faktaboks

Uttale
mausolˈeum

Mausoleet i Halikarnassos ble regnet som et av antikkens sju underverker. Det ble ødelagt av jordskjelv, og materialene ble senere brukt i en middelalderfestning. En hel del av skulpturutsmykningen er funnet og er nå i British Museum i London. Området ble utgravd av britene på 1800-tallet og senere av danske arkeologer.

Andre eksempler på mausoléer finnes blant annet i antikken, både i gresk arkitektur og romersk arkitektur (Augustus-mausoléet i Roma, cirka. 14 etter vår tid, og Hadrians mausoleum, cirka. 130–39 etter vår tid, senere Castel S. Angelo). Et eksempel fra tidlig middelalder er Theodoriks mausoleum ved Ravenna (cirka. 520 etter vår tid). Nyere eksempler gjennom tidene er Taj Mahal, Leninmausoléetden Røde plass i Moskva, Kemal Atatürks mausoleum i Ankara (arkitekt Enrica Mariani) og Mao Tse-Tungs mausoleum (1977) på Tien An Men-plassen i Beijing.

Mausoleer i Norge

Akershus festning i Oslo finner vi Det kongelige Mausoleum. Det er et gravkapell bygget som et tilbygg til Akershus Slottskirke og ble innviet i 1949 etter tegninger av arkitekt Arnstein Arneberg. Her ligger i dag 2 dobbeltsarkofager. I den hvite hviler kong Haakon VII og dronning Maud, og i den mørkegrønne hviler kong Olav V og kronprinsesse Märtha.

Et mausoleum i noe mer beskjeden størrelse er Emanuel Vigelands museum i Grimelundsveien på Slemdal i Oslo.

Sarkofagene i Det kongelige Mausoleum på Akershus Festning
Sarkofagene i Det kongelige Mausoleum på Akershus Festning
Av /Creative Commons.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg