Kina

Den kinesiske mur er de fleste steder 6–10 m høy. Muren er bygd som et forsvarsverk, fullført under Ming-dynastiet (1368–1644). Den faller delvis sammen med en eldre mur, som ble påbegynt på 300-tallet fvt. Muren er kinesisk arkitekturs mektigste monument, og anses som verdens største byggverk. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Den kinesiske mur

Den kinesiske mur er det mektigste monumentet i kinesisk arkitektur.

Den kinesiske mur
Av .

Den kinesiske mur er et komplekst forsvarsverk i Nord-Kina og regnes som verdens største byggverk. På kinesisk heter den chángchéng 長城, som betyr den lange muren. Muren markerer grensa mellom det kinesiske kjerneområdet og steppene i nord og nordvest, der nomader tradisjonelt har holdt til.

Faktaboks

Uttale
den kinˈesiske mur
Også kjent som
kinesisk: Wànlǐ Chángchéng (萬里長城, den ti tusen mil lange muren), Chángchéng (長城, den lange muren)

Den kinesiske mur er bygget ut fra et forsvarsverk som ble etablert i De krigende statenes tid. I dag er det særlig den delen av muren som ble bygget og forsterket under Ming-dynastiet vi refererer til. Den kinesiske mur står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Muren strekker seg fra et sted ved byen Suzhou i provinsen Gansu. Den skiller provinsene Gansu og Shaanxi fra Gobiørkenen og Ordosplatået og går i en indre og en ytre strekning av provinsene Shanxi og Hebei fram til elven Huang He. Så fortsetter den nord for Beijing ned til Shanhaiguan ved Liaodongbukta.

Den kinesiske mur sies å ha en lengde på rundt 8850 kilometer inkludert sidelinjene. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang den er fordi det kommer an på hvilke byggverk man regner med. Mange av murene ligger nå i ruiner.

Muren er mellom 6 og 15 meter høy. Den er for det meste bygd av jord og stein, og er stort sett dekket av murstein. På toppen av muren går en 3–4 meter bred passasje flankert av brystvern med skyteskår. Med regelmessige mellomrom er det bygd firkantede vakttårn.

Historikk

Muren slik vi kjenner den i dag ble fullført under Ming-dynastiet (1368–1644). Den faller delvis sammen med en mur som allerede på 300-tallet fvt. ble bygd til vern mot nomadefolk i nord. Denne første muren ble fullført av keiser Qin Shihuangdi mot slutten av 200-tallet fvt. og den løper stort sett litt sør for dagens mur. Den østlige del av muren ender vest i Nord-Korea.

En enda eldre jordvoll finnes i den nordvestlige delen av provinsen Gansu. Disse tidligste anleggene var i forfall allerede på 1200-tallet. Muren tapte sin militære betydning da mandsju-dynastiet kom på tronen i Kina i 1644.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Kari Øien

Muren er etter nye målinger nærmere 8 851,8 km lang -http://www.aftenposten.no/nyheter/Den-kinesiske-mur-lengre-enn-antatt-5574063.html-http://www.travelchinaguide.com/china_great_wall/facts/how-long.htm

svarte Georg Kjøll

Hei Kari. Takk for informasjonen om dette. Fagansvarlig har nå rettet opp artikkelen!Hilsen Georg

skrev Ivo Spira

Kinesisken i faktaboksen er feil. Muren kalles Wànlǐ Chángchéng 萬里長城 "den ti tusen mil lange muren" på kinesisk, eller ofte i kortform rett og slett Chángchéng 長城 "den lange muren".

svarte Georg Kjøll

Hei Ivo! Takk for at du sier ifra om feil. Jeg har rettet opp nå. Alt godt fra Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg