Taj Mahal

Taj Mahal i Agra, India.

Av /NTB Scanpix ※.
Taj Mahal
Av .
Taj Mahal-mausoleumet i Agra, India.
Taj Mahal
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Taj Mahal er et mausoleum i Agra i India. Det er et av de beste eksempler på islamsk byggekunst og regnes som et av de vakreste byggverker i verden.

Faktaboks

Uttale
ta:dʒ mahˈal
Også kjent som

egentlig «kronepalasset» eller Mumtaz Mahal = den utvalgte i palasset

Taj Mahal står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Mausoleet ble bygd mellom 1631 og 1648 av mogulen Shah Jahan til minne over hans yndlingshustru Mumtaz. Bygget ble tegnet av en arkitektgruppe fra India, Persia og Sentral-Asia. Arkitekt var trolig Ustad Ahmad. Komplekset ble tegnet og utført som en helhet fordi Mughal-byggepraksisen forbød senere rettelser eller tilføyelser.

Taj Mahal er en kubisk bygning med sentralkuppel og fasader i marmor og sandstein. Bygget er prydet med qamariya, flere chatri i tillegg til arabesker og innskrifter. Det er flankert av fire minareter og anlagt i en vakker hage.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Ken Hansen

På elvens motsatte side lå Mahtab Bagh, Den månelyse hagen, med sitt åttekantede basseng, som angivelig skal ha gitt opphav til sagnet om at Shah Jahan hadde planlagt et svart Taj Mahal til seg selv, men i følge John Fritz, en arkeolog ved Pennsylvaniauniversitetet, er Det svarte Taj Mahal speilbildet av Det hvite Taj Mahal i bassenget.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg