Palazzo Senatorio

Lars Mæhlum. fri

Kapitol er en høyde i Roma som utgjør den vestlige utløperen av Quirinalryggen. Høyden bestod egentlig av to topper, og navnet Kapitol ble i utgangspunktet brukt bare om den sørligste av toppene. Denne delen var fra de eldste tider det gamle Romas politiske og religiøse sentrum.

De to toppene på Kapitol-høyden var skilt ved en lavere senkning, og sidene var bratte. Den eneste farbare veien opp ledet fra Forum. Mot sørøst var det dessuten forbindelse med den bratte Tarpeiske klippe.

Mellom de to toppene, på skrenten mot Forum, ble i siste århundre f.Kr. det monumentale statsarkivet, tabularium, oppført. Store deler av dette er bevart til i dag.

På den nordlige toppen av Kapitol lå borgen Arx, med enkelte mindre templer og en fri plass der augurene (presteskapet) tok imot sine varsler fra gudene. 

På den sørlige toppen lå det berømte tempelet for gudene Jupiter, Juno og Minerva, som etter tradisjonen skal være grunnlagt av Tarquinius Priscus og innviet 510 f.Kr.

Tempelet var oppført i etruskisk stil, og det indre var for en del innrettet som tre tempelceller. I den delen som var viet Jupiter, ble det hvert år holdt det første møtet i det romerske senatet.

Hele tempelet var bygd av tre, kledd utvendig med terrakotta. Det brant 83 f.Kr., men ble gjenoppført i marmor av statslederen Sulla. Det nye tempelet ble innviet 63 f.Kr., men 100 år senere ble også dette ødelagt ved brann. Det ble umiddelbart gjenoppbygd av keiser Vespasian, men brant på nytt 80 e.Kr. Den siste og meget praktfulle tempelbygningen ble bygd av keiser Domitian og stod til slutten av antikken. I våre dager finnes bare restene av de veldige fundamentene.

I middelalderen ble det på nordtoppen bygd en kirke, Santa Maria d'Aracoeli. Over tabularium ble byens rådhus, Palazzo Senatorio, reist, slik at Kapitol også i middelalderen ble Romas politiske sentrum.

De nåværende storslåtte anleggene på Kapitol skriver seg fra renessansen, og er bygget etter Michelangelos planer. En bred trapp fører fra nordvest opp til en monumental plass, Piazza del Campidoglio (Kapitolplassen). Rådhuset flankeres av de to Kapitolinske museenePalazzo Nuovo og Palazzo dei Conservatori.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.