turisthytte

Vanlige symboler for turisthytter. Hytter som drives av Den Norske Turistforening vises som regel i rødt, private hytter i blått.
Symboler for turisthytter av . NLOD (Norsk lisens for offentlige data)

Turisthytte, hytte med tilbud om bespisning og/eller overnatting, særlig i fjellstrøk.

Mange av turisthyttene er eid eller drevet av Den Norske Turistforening (533 hytter per 1.1.2018). I tillegg kommer hytter drevet av private, samt private og statlige organisasjoner.

Betjeningsgrad

Turisthytter er gjerne inndelt i tre kategorier: betjente, selvbetjente, ubetjente hytter; i tillegg kommer nødbuer og rene serveringssteder.

betjente hytter

Eksempel på betjent hytte
Gjendesheim av . CC BY SA 3.0

De største hyttene er som regel betjente. De har eget personale og tilbyr overnatting og servering av måltider og forfriskninger. Noen hytter er sesongbetjente.

selvbetjente hytter

Eksempel på selvbetjent hytte
Stølsdalen av . CC BY NC SA 3.0

Selvbetjente hytter har ikke personale; noen av de større har hyttevakt i deler av sesongen. Hyttene er som regel utstyrt med senger, sengklær, kjøkkentøy, servise, brensel og mat, men gjestene må stelle seg selv, skrive sin egen regning, og betale for oppholdet når de forlater hytta.

Gjestene må ha med lakenpose eller sovepose, og som regel nøkkel til hytta. Praksis er her forskjellig.

ubetjente hytter

Eksempel på ubetjent hytte
Rabothytta av /DNT / Nasjonal turbase. CC BY SA 3.0

De ubetjente hyttene har som regel samme standard som selvbetjeningshyttene, bortsett fra mat, som gjesten må ha med selv.

Gjestene må ha med lakenpose eller sovepose, og som regel nøkkel til hytta. Praksis er her forskjellig.

Nødbuer

Nødbuer er ofte ulåste buer/små hytter uten madrasser og dyner, men ofte med ved til oppvarming og propan til koking. De fleste buene har sengebrisker slik at man kan overnatte dersom man har med sovepose og liggeunderlag.

Les mer i Store norske leksikon

DNTs og et utvalg private turisthytter, betjente vist med prikk, andre med sirkel. DNT-hytter i rødt, private i blått, offentlige i svart. Turisthyttene lå tradisjonelt i fjellet i Sør-Norge, nå finnes det turisthytter over det meste av landet.
Turisthytter i Norge av . CC BY NC SA 3.0

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg