Turisthytte, hytte med tilbud om bespisning og/eller overnatting, særlig i fjellstrøk.

Mange av turisthyttene er eid eller drevet av Den Norske Turistforening (533 hytter per 1.1.2018). I tillegg kommer hytter drevet av private, samt private og statlige organisasjoner.

Turisthytter er gjerne inndelt i tre kategorier: betjente, selvbetjente, ubetjente hytter; i tillegg kommer nødbuer og rene serveringssteder.

De største hyttene er som regel betjente. De har eget personale og tilbyr overnatting og servering av måltider og forfriskninger. Noen hytter er sesongbetjente.

Selvbetjente hytter har ikke personale; noen av de større har hyttevakt i deler av sesongen. Hyttene er som regel utstyrt med senger, sengklær, kjøkkentøy, servise, brensel og mat, men gjestene må stelle seg selv, skrive sin egen regning, og betale for oppholdet når de forlater hytta.

Gjestene må ha med lakenpose eller sovepose, og som regel nøkkel til hytta. Praksis er her forskjellig.

De ubetjente hyttene har som regel samme standard som selvbetjeningshyttene, bortsett fra mat, som gjesten må ha med selv.

Gjestene må ha med lakenpose eller sovepose, og som regel nøkkel til hytta. Praksis er her forskjellig.

Nødbuer er ofte ulåste buer/små hytter uten madrasser og dyner, men ofte med ved til oppvarming og propan til koking. De fleste buene har sengebrisker slik at man kan overnatte dersom man har med sovepose og liggeunderlag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.