Faktaboks

Hjerkinn
Uttale

Lokal uttale sjærkjinn

Etymologi
norrønt Hjarðkinn, av hjǫrð, ‘buskap’, og kinn, ‘fjellvegg, bratt fjellside’
Hjerkinn

Hjerkinn. Eysteinkyrkja til venstre og Hjerkinn fjellstue midt i bildet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Hjerkinn st
Hjerkinn stasjon er tegnet av Erik Glosimodt.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Hjerkinn, grend i Dovre kommune i Oppland, på Dovrefjell. Jernbanestasjonen har samme navn, ligger 1017 moh., og er den høyeste stasjon på Dovrebanen. Ved Hjerkinn møter Fv. 29 fra Alvdal gjennom Folldalen E6. Folldal verk drev fra 1964 til 1993 gruvedrift på Hjerkinn (Tverrfjellet). Området mot Snøhetta har vært skytefelt for Forsvaret.

Ved Hjerkinn står Eysteinkyrkja som er bygd til minne om kong Øystein Magnusson, som i følge Snorre bygde fjellstue på Dovre. Det vites ikke om denne lå på Hjerkinn; Hjerkinn nevnes første gang i Sverres saga. Dagens Hjerkinn fjellstue ligger 1,5 km øst for jernbanestasjonen, 956 moh., på den gamle ferdselsvegen mellom Østlandet og Trøndelag. Fjellstua var i lang tid skysskifte og statens fjellstue, men er nå i privat eie. Hovedhusene brant ned til grunnen i 1990; den nye fjellstua åpnet i 1992. Minnesmerket for den gamle kongsvegen over Dovrefjell forteller at 41 regjerende norske konger har tatt vegen over fjellet. På vegens høyeste punkt nord for Hjerkinn reiste norsk ungdom i 1964 Grunnlovsvarden. Ved fjellstua står en bauta til minne om A. O. Vinjes ferd over Dovrefjell i 1860, avduket 100 år senere.

Kart

Hjerkinn
Hjerkinn
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg