Hjerkinn

Hjerkinn. Eysteinkyrkja til venstre og Hjerkinn fjellstue midt i bildet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Hjerkinn stasjon er tegnet av Erik Glosimodt.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Hjerkinn, grend i Dovre kommune i Oppland, på Dovrefjell. Jernbanestasjonen har samme navn, ligger 1017 moh., og er den høyeste stasjon på Dovrebanen. Ved Hjerkinn møter Fv. 29 fra Alvdal gjennom Folldalen E6. Folldal verk drev fra 1964 til 1993 gruvedrift på Hjerkinn (Tverrfjellet). Området mot Snøhetta har vært skytefelt for Forsvaret.

Faktaboks

Uttale

Lokal uttale sjærkjinn

Etymologi
norrønt Hjarðkinn, av hjǫrð, ‘buskap’, og kinn, ‘fjellvegg, bratt fjellside’

Ved Hjerkinn står Eysteinkyrkja som er bygd til minne om kong Øystein Magnusson, som i følge Snorre bygde fjellstue på Dovre. Det vites ikke om denne lå på Hjerkinn; Hjerkinn nevnes første gang i Sverres saga. Dagens Hjerkinn fjellstue ligger 1,5 km øst for jernbanestasjonen, 956 moh., på den gamle ferdselsvegen mellom Østlandet og Trøndelag. Fjellstua var i lang tid skysskifte og statens fjellstue, men er nå i privat eie. Hovedhusene brant ned til grunnen i 1990; den nye fjellstua åpnet i 1992. Minnesmerket for den gamle kongsvegen over Dovrefjell forteller at 41 regjerende norske konger har tatt vegen over fjellet. På vegens høyeste punkt nord for Hjerkinn reiste norsk ungdom i 1964 Grunnlovsvarden. Ved fjellstua står en bauta til minne om A. O. Vinjes ferd over Dovrefjell i 1860, avduket 100 år senere.

Kart

Hjerkinn
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg