Trøndelag - samferdsel

Trondheim og Stjørdal er knutepunkt for samferdselen innen Trøndelag fylke og for forbindelsene med andre deler av landet.

En hovedakse i fylkets samferdsel nord-sør utgjøres av E6 og jernbanen. Trondheim lufthavn, Værnes ligger i Stjørdal og er Norges tredje største flyplass.

Jernbane

Dovrebanen og Rørosbanen møtes på Støren og går nordover gjennom Gauldalen til Trondheim.

Mellom Trondheim og Nord-Norge går Nordlandsbanen gjennom det tett bosatte området på østsiden av Trondheimsfjorden og videre langs Snåsavannet og gjennom det indre av Namdalen.

E6 følger Dovrebanen og Nordlandsbanen det meste av strekningen.

Jernbanestrekningen Støren-Steinkjer (Trønderbanen) er lokaltog i regionen. Trondheim/Stjørdal har også togforbindelse østover til Sverige (Østersund og Stockholm) via Meråkerbanen Hell–Storlien.

Flyplasser

Trondheim lufthavn, Værnes ligger i Stjørdal. Trafikken her passerte i 2016 Sola, og Værnes er nå Norges tredje største flyplass, målt i antall passasjerer.

Det er også ruteflyplasser i Namsos, Rørvik i Vikna, på Røros og i Ørland.

Hovedveier

E6 går parallelt med Dovrebanen sørover over Støren–Berkåk–Oppdal til Gudbrandsdalen og Østlandet. Riksveg 30 følger Rørosbanen sørøstover fra Støren til Røros og videre sørover gjennom Østerdalen.

Gjennom Orkladalføret går riksveg 3 sørover til Østerdalen fra E6 ved Ulsberg til Kvikne. Ved Berkåk tar Riksveg 700 av fra E6 og følger Orkladalen nordover til Orkanger der den møter E39.

E39 (Kristiansand–Bergen–Ålesund–Trondheim) går langs Vinjefjorden i Hemne østover til Orkanger og Børsa og videre til Klettkrysset i Melhus, rett sør for Trondheim, hvor E6 og E39 løper sammen.

Fra Oppdal går riksveg 70 vestover til Sunndalsøra og Kristiansund og fra Orkdal riksveg 65 via Rindal til Surnadal.

Fra E39 i Orkdal går riksveg 714 («Laksevegen») til Snillfjord og videre med tunnel under Trondheimsleia til Hitra (Hitratunnelen) og Frøya (Frøyatunnelen).

Ferge Flakk–Rørvik (riksveg 715) knytter Fosenhalvøya til Trondheim. Fosen har også fergeforbindelse over ytre Trondheimsfjord, fra Agdenes til Brekstad i Ørland (riksveg 710). Veinettet i Fosen har forbindelse med Innherred over Skarnsundbrua i Inderøy (riksveg 755).

Ved Steinkjer tar riksveg 17 av og går nordvestover til Namsos og videre nordover gjennom Overhalla, Høylandet og Foldereid i Nærøy til ytre Helgeland. De større øyene på kysten har de siste ti-årene fått fastlandsforbindelse; av disse er bare Jøa og Leka i dag uten slik forbindelse. Riksveg 17 («Kystriksveien») fortsetter helt til Bodø. Den er i flere reisehåndbøker kalt Verdens vakreste reiserute.

Det er veiforbindelse til Sverige over Brekken i Røros (riksveg 31), over Storlien i Meråker (E14), over Sandvika i Verdal (riksveg 72), over Lierne (riksveg 74 og 765) og over Røyrvik (fylkesveg 7024).

Sjøtransport

Det er hurtigbåtforbindelse Trondheim-Kristiansund med anløp Brekstad, Hitra og Frøya. Namsos har hurtigbåtforbindelser til Vikna og Leka.

Trondheimsfjorden har fergesamband Flakk-Rørvik for forbindelsen Trondheim-Fosen, og Brekstad-Valset ytterst i fjorden. Ytterøy i Trondheimsfjorden har ferjeforbindelse til Levanger; det er også fem fergesamband i Ytre Namdalen og lokale fergesamband til Tarva i Bjugn og i Frøya kommune.

Hurtigruten har anløp i Trondheim og Rørvik.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg