Memurubu

Hytta slik den ser ut fra 2002, etter at den ble gjennoppbygd etter å ha blitt totalskadd i brann i 1998.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Memurubu Turisthytte er en privat betjent turisthytte i Jotunheimen; ved nordbredden av Gjende i Memurudalen. Den ligger i Lom kommune, Innlandet fylke; 1008 meter over havet.

Memurubu er med sine 150 sengeplasser en av Jotunheimens største betjente hytter. I sommersesongen anløpes hytta av Gjendebåten flere ganger daglig, og hytta har merkede sommerruter til turisthyttene Gjendesheim i østenden av innsjøen og Gjendebu i vestenden.

Navnet

Memurubu ligger nesten midt på den knappe to mil lange innsjøen Gjende, med Besseggen og Bukkelægret på hver sin side. Like ved strømmer elva Muru som har lagt opp en stor slette med sand og stein utover Gjende. Navnet på turisthytta forteller da også dette. Det er sammensatt av «me» som kan bety «midt på» og «muru» som er avledet av «mara» som betyr «grave», og gjerne brukes i forbindelse med elvenavn i Jotunheimen.

Vakker natur ved Memurubu i Jotunheimen

Historikk

Den gamle steinhytta og Memurubu en gang rundt 1900.
Av /Norsk Teknisk Museum.
Lisens: CC BY 2.0

Utsikt over Memurubu og Gjende rundt 1900.

Av /Norsk Teknisk Museum.
Lisens: CC BY 2.0

På denne plassen ble det bygget en steinbu på 1700-tallet. Den ble så innkjøpt av Den Norske Turistforening i 1870. På oppdrag fra turistforeningen var det fjellføreren Peder Tronhus som merket ruta fra Besseter, over Veslfjellet og ned Besseggen til Memurubu i 1874. Dermed ble steinbua et ganske viktig turmål og plassen i steinbua ble for liten. I 1884 bygde derfor Ola Sveine fra Lom en ny turisthytte like ved. Han overtok samtidig steinbua fra DNT mot å forplikte seg til å vedlikeholde et par bruer i området.

Turisthytta ble utvidet i 1925 og i denne bygningen var det malerier på dørene med motiver fra boken Tre i Norge ved to av dem (1882, norsk utgave 1884, 1988), skrevet av de britiske fjellvandrerne James A. Lees og Walter J. Clutterbuck, som hadde leir ved Memurubu i 1880. Turisthytta ble utvidet flere ganger, og i 1993 sto et nybygg ferdig. I 1998 ble den gamle hovedbygningen totalskadd i brann, men ble bygd opp igjen og åpnet i 2002.

Hytta eies og drives fremdeles av familien Sveine.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen : Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg